Új fazon – Megújult a Balatonfüredi Yacht Club

Átadták a Balatonfüredi Yacht Club új hangárját ezzel befejeződött a BYC teljes infrastrukturális felújítása. Az ország legpatinásabb vitorlás klubja 650 millió forintból újult meg.

– Komplex fejlesztésen van túl az egyesület. Okos, precíz, rengeteg munkát igénylő beruházást valósítottak meg, felhasználva ehhez uniós és önkormányzati támogatást is. Kívánom, hogy a továbbiakban is kiváló egyesületi életnek adjon otthont ez a megszépített, modernizált komplexum, de legalább ilyen fontos, hogy folytatódjon az eddig is sikeresen működő utánpótlás nevelés – fogalmazott Bóka István polgármester, az új hangárban rendezett ünnepségen, amelyen rövid köszöntőt mondott Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Lettner Adorján a klub egykori elnöke pedig a múltra emlékezett.

– A jelenlegi ingatlanunkon ezzel befejeződött a fejlesztés, egy komplex, az egyesületnek teljes megújulást hozó beruházás zárult le. Az új hangár megépítésével, a környezetünk rendezésével végre a BYC harmonikusan illeszkedik a város Balaton-parti fejlesztéseihez. A sport tevékenység mellett több feladatot lát el az egyesület. Gyerekeket oktatunk, vitorlás versenyeket rendezünk, különböző programok lebonyolításában vállalunk kisebb-nagyobb szerepet. A fejlesztéssel mindegyik funkciót el tudjuk látni, megfelelő, modern környezetet tudunk biztosítani – nyilatkozta korábban a balatonfured.hu-nak Böröcz István, a BYC ügyvezető igazgatója.

250 millió forintba került a beruházás, ehhez 156 milliós uniós támogatást kapott az egyesület, és 50 millió forint támogatást az önkormányzattól. A még tavaly ősszel elkezdett beruházás során lebontották a part menti régi hangárt, helyére a klubházhoz illeszkedő új hangárt építettek. Az 1100 négyzetméteres, kétszintes hangárban tároló helyiségek, vizesblokkok, öltözők, klubszoba, kikötő-mesteri helyiség, és elektronikus táblákkal felszerelt négy oktató terem kapott helyet, de külön nyári vizesblokk is épült. Büfé is üzemel a Balatonra néző fa terasszal ellátott épületben. A fejlesztés révén egy négyszáz férőhelyes, nagyobb rendezvények szervezésére is alkalmas fedett tér is rendelkezésre áll.
Rendezték az ingatlan Balaton-parti részét, egy impozáns tér és épület együttes várja a vendégeket. Praktikus és esztétikus lett a BYC telephelye.

A Balatonfüredi Yacht Club fejlesztésének első szakasza még 2004-ben indult. Akkor alakították ki a 86 férőhelyes külső kikötőt. Rá három évre a sétány rehabilitációjának részeként megújult a klubház utcafronti épülete.
2012-ben teljesen felújították az egyesület belső kikötőjét, ami a Balaton legrégebbi kikötője is egyben, hiszen az 1867-ben történt egyesület alapítás után azonnal nekiláttak megépítésének. A felújítás során kikotorták a medret, bővült a kikötő és elkészült az új stég. Megépítették a déli hullámvédő mólót, a nyugati partfalat. Megújult a műemlék jellegű sólya és sólyatér, és korszerűsítették az 1919-ben épült árbocdarut is valamint megtörtént az akadálymentesítés.

balatonfured.hu
Címlapfotó: Szántó Áron

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.