Az Arácsi út felújítása – Közlekedésbiztonsági fejlesztése

Az Arácsi út Balatonfüred fontos és nagy forgalmú gyűjtőútja, mely az egykori Balatonarácsot köti össze a városközponttal, azaz a kertvárosias szerkezetű településrészt az intézményekkel, munkahelyekkel. A KDOP-4.2.1/B-11 Önkormányzati belterületi út közbiztonsági célú fejlesztése Balatonfüreden című beruházással jelentősen javul az érintett területek közlekedési infrastruktúrája és nő az elérhetőség. A projektnek köszönhetően a településközpontban mind gépjárművel, mind gyalogosan és kerékpárral biztonságosan elérhetővé válik többek között a városháza, a piac, az orvosi rendelő, az iskolák és egyéb intézmények. Ezen túlmenően a 73 sz. számú főút felé tartó, igen erős tranzitforgalom áthaladása is biztonságosabbá tehető.

A beruházást érintő szakasz az Önkormányzat által átvett, Csopak-Balatonfüred-Aszófő összekötő út (Arácsi út) Muskátli utca és Tamási Áron utca közti szakaszán található. A projekt keretében a város egyik legfontosabb útja kerül felújításra, kiszélesítésre, közös gyalog- és kerékpárút, a csapadékcsatorna egy része kerül kiépítésre, valamint jelentős közműkiváltások történnek.
A 277 777 778 Ft költségű beruházáshoz 90%-os támogatást, azaz 250 000 000 Ft-ot nyert el az Önkormányzat.

Az egységes, fizikailag összefüggő gyűjtőút hálózat létrehozásával jelentősen csökken a Lóczy Lajos utca, az Ady Endre utca, a Kossuth Lajos utca és a Tamási Áron utca leterheltsége.

Az Arácsi út keleti végén óvoda és középiskola is található, amelyek környékén jelentős gyalogosforgalom a jellemző. A projekt nem csak a gépjárművekkel való közlekedést teszi biztonságosabbá, de a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésének védelme is jelentősen nő a kiépített járdaszakaszoknak köszönhetően. A gyalogosforgalomhoz igazodva, annak jellemző irányait figyelembe véve, három ponton biztonságos gyalogátkelőhely is létesül, amelyek műszaki megoldásuknak köszönhetően a mozgáskorlátozottak és gyermekkocsit tolók számára is könnyen használhatóak lesznek. A Gombás-kúria környékén új és biztonságos autóbusz megállókat építenek.

Esztétikai szempontból megváltozik az érintett szakasz arculata is, hiszen a járda és a közút között zöld sávot alakítanak ki, valamint az Arácsi út mentén fasort telepítenek. Az itt közlekedők kényelmét szolgálják majd a kihelyezett utcabútorok is. A felújításnak nem csak a környéken élők lesznek a nyertesei, hanem Balatonfüred teljes lakossága, hiszen a fejlesztéssel javul a település és környezetének gazdasági versenyképessége.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.