Prímásverseny – Virtuózok egymás között

Népzenei prímásversenyt hirdetett a város a Hagyományok Házával közösen. A tizenkét hegedűs közül a fődíjat Dezsőházi Tamás nyerte el. A Gyógy téren gálakoncert.

 

– Igazi, szakmai megmérettetés volt ez a 12 ifjú hegedűs számára, akik kalotaszegi és szatmári népzenét játszottak a zsűri előtt – mondta Kelemen László a Hagyományok Háza igazgatója, aki hozzátette: idén is a 16. életévét már betöltő, de még 35 évesnél nem idősebb muzsikusok jelentkezhettek a versenyre.

A zsűri döntése alapján az első díjat a Debrecenből érkező Dezsőházi Tamás vehette át (a nagy képen), második lett Hegedűs Máté (Kecskemét) harmadik pedig Kovács Márton Bence (Maklár).
A Hagyományok Háza két különdíjat adományozott, ezt Radák Márton (Levél) és Cseszák Zsombor (Óbecse) vehette át.

Képgaléria. Katt a kis képre.
{photogallery}2646{/photogallery}

A versenyzőknek egy kötelező és egy szabadon választott számot kellett előadnia, egy állandó zenekar kíséretében a Kisfaludy Galériában rendezett nyilvános színpadi versenyen.

A díjazottak július 23-án, szerdán este kilenc órakor adnak gálakoncertet a Gyógy téren felállított nagyszínpadon.
Színpadra lépnek a Fölszállott a páva tehetségkutató résztvevői is: Berecz István, Kacsó Hanga Borbála, Kaszai Lili, Fundák Kristóf és Salamon Soma. De zenél majd Lakatos Róbert, Pál Lajos, Radics Ferenc, Pál István ” Szalonna” és bandája is.

A város önkormányzatának felajánlása alapján az első díj 1 millió forint értékű pénzjutalommal jár, a második helyezett 500 ezer forint, a harmadik helyezett pedig 300 ezer forint díjat vehet át. A nyertes felléphet a jövő évi, 190. Anna-bálon.

A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei: Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Gombai Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedűtanára, Lakatos Róbert, a Művészetek Magistere és Pál István “Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.