Balatoni Hattyú Road Show

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület negyedik alkalommal szervezi meg a balatoni bütyköshattyú-állomány látványgyűrűzését augusztus 14–15-én.

 

Mivel a madarak befogása és jelölése többnyire a Balaton emberek és a hattyúk által leginkább látogatott strandjain történik, az akcióban a tóparton pihenő érdeklődők is részt vehetnek. A gyűrűzés látványos, hiszen a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogni.
A hattyúbefogás és -jelölés célja, hogy minél több egyedre kerüljön olyan színes gyűrű, melynek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabban megismerhessük a faj kóborlási szokásait.

A Hattyú Road Showt azért rendezik augusztus közepén, mert ekkor jelentkezik a lúdalakúak különleges, a madarak többségétől eltérő vedlési sajátossága – a lohosodás. Ez a repülőtollak egyszerre történő cseréjét jelenti, amikor a madarak akár 6–8 hétre is röpképtelenné válnak. Ezért a vedlés közeledtével a hattyúk nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken. Közép-Kelet-Európában az egyik legjelentősebb ilyen gyülekezőhely a Balaton.

Az érdeklődőket augusztus 14-én, csütörtökön, délelőtt tíz órakor a Vitorlás téren várják a Magyar Madártani Egyesület munkatársai, másnap pénteken, ugyanitt délután három órakor.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.