Oldal kiválasztása

Az erkölcsi rend ünnepe

Szerző: | 2014-08-20.

A mai ünnep a folytonosságot, a függetlenséget és azt az egységet jelképezi, amely mindannyiunkat összeköt. Szent István azt tanítja nekünk, hogy erkölcsi renden alapuló szellemi otthon nélkül, nincs nemzet – mondta ünnepi beszédében Bóka István polgármester. Átadták a város kitüntetéseit is.

 

– Szent István íratlan intelme, hogy rendszerváltó, vagyis sorsdöntő időszakban, mint amilyenben ma is élünk, megengedhetetlen az elvtelen kapkodás. Számára a törvény és az erkölcs elválaszthatatlan volt. Ma mérges kígyóként mar a közbizalomba az a gyakran hallott mondat: lehet, hogy erkölcstelen, de törvényes. Márpedig erkölcs nélkül nem létezik semmilyen közösség, sem társadalom, sem állam – fogalmazott ünnepi beszédében Bóka István, polgármester, aki kiemelte, az államalapítás ünnepén érdemes megfontolni azt is, hogy a politikát nem szabad, hogy csak az érdekek irányítsák, az erkölcsnek minden döntésben ott kell lennie.

– Szent István jól megszervezett országot hagyott utódaira. A magunk területén ugyanez a mi feladatunk is, mert minden korban lehet a szentistváni műhöz méltót, ahhoz viszonyíthatót alkotni. Ha a legmagasabb erkölcsi parancsok és törvények szerint tudunk élni, akkor Szent István társának érezhetjük magunkat – fejezte be beszédét Bóka István.

A magyar állam alapítására és Szent István királyra emlékeztek a városban, ünnepi szentmisét tartottak a katolikus és a református templomban.
A Piros templomban rendezett ünnepségen a hagyományoknak megfelelően átadták a Balatonfüred Városért címet, amelyet idén Kozma Imre vehetett át.

Kozma Imre 1933-ban született Balatonfüreden. Festőművészként 1965 óta rendszeresen vesz részt egyéni és kollektív tárlatokon, alkotásai ismertek és közkedveltek a városban illetve a szélesebb közönség előtt.
1976-ban megkapta a Veszprém Megyéért érdemérem arany fokozatát, majd 2005-ben a Pro Comitatu díjat. Vezetője volt a füredi Művészklubnak, amelynek jelenleg tiszteletbeli elnöke. Alkotásai 1995-től több mint száz megyei és országos kiállításon szerepeltek, de képeit külföldön is, például Lengyelország, Horvátország, Ausztria, Hollandia is bemutatták. Alkotói munkássága elismeréseként kapta meg a Balatonfüred Városért kitüntető címet – hangzott a laudációban.

Az ünnepségen átadták a Balatonfüred Város Díszpolgára címet is, amelyet a városért és térségéért végzett eredményes, önzetlen munkájáért az önkormányzat, az idén júniusban elhunyt dr. Lázár Jánosnak adományozott. A posztumusz címet Lázár János családja vette át.

Dr. Lázár János 1947-ben született és egész életét Balatonfüreden töltötte. A borászat, a helyi borok elkötelezett pártolójaként nevéhez fűződik, hogy a térség meghatározó bora az olaszrizling kivívta méltó helyét a hazai borkínálatban. 15 éven át szervezte a Balatoni borok versenyét, 1999-től a Balatonvin borlovagrend aktív tagjaként, nagyköveteként tevékenykedett. Elnöke volt a 11 településen működő Balatonfüred-Szőlősi Hegyközségnek, meghatározó szerepet vállalt a város és térsége szőlészeti arculatának formálásában.
Több cikluson át önkormányzati képviselőként, illetve a Balatoni Szövetség titkáraként is dolgozott.

Az ünnepségen Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész lépett fel.

Este az Anna Grand Hotelben zongoraverseny, a parton koncert várja az érdeklődőket. Részletek. Tízkor kezdődik a tűzijáték, – egyelőre az időjárás miatt bizonytalan, hogy  fel lehet e lőni a rakétákat a mólóról.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004