Oldal kiválasztása

Világbajnokság Füreden

Szerző: | 2014-09-04.

Huszonkilenc ország, kétszázötven versenyzője vesz részt a szeptember 5. és 7. között zajló balatonfüredi junior nyíltvízi úszó-világbajnokságon. Tribün, és három óriás kivetítő várja az érdeklődőket. A Balaton hideg, de lehet benne úszni, mondták a versenyzők. A város adhat otthont a jövő évi világkupának is.

Elvi megállapodás született arról, hogy Balatonfüred jövőre bekapcsolódhat a nemzetközi szövetség (FINA) világkupa-sorozatába is – jelentette be Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a nyíltvízi úszó-világbajnokság csütörtöki sajtótájékoztatóján.

– A nemzetközi szövetség (FINA) tagjaival bejártuk a helyszínt, egyetértettek abban, hogy elvi szinten megállapodhatunk, hogy a következő évben Balatonfüred bekapcsolódhat a FINA világkupa-sorozatba, amelynek eddig egyetlen európai állomása volt, a portugáliai Setubal. Már egy ideiglenes időpontban is megegyeztünk, 2015. július 5-én lenne az esemény – mondta Gyárfás Tamás, majd hozzátette: a junior nyíltvízi vb-t úgy kell megrendezni, minta az már a 2021-es világbajnokság lenne.

Fotógaléria a nyitónapról. Katt a kis képre.
{photogallery}2700{/photogallery}

– Nagy megtiszteltetés a város számára, hogy helyet adhatunk a versenynek. Meglepetésként ért minket a felkérés, szűkös volt a határidő, de erre a lehetőségre nem mondhattunk nemet – fogalmazott Bóka István polgármester.

A megnyitóról részletek itt.

A Vitorlás étteremben rendezett eseményen elhangzott: a Balatonban már kijelölték az 1250 méteres versenypályát, kész a három óriás kivetítő, valamennyi kiszolgáló létesítmény és a három tribün. A vb ideje alatt száz önkéntes segíti majd a szervezők munkáját. Az első küldöttségek már a hétvégén megérkeztek Füredre.
A versenyen 8 magyar úszó vesz részt, minden számban és távban indulnak majd versenyzőink.

Gellért Gábor nyíltvízi szakági szövetségi kapitány elmondta: keményen edzettek az úszók, délutánonként a Balatonban is készültek.
A férfi versenyzők nevében Orosz Ádám elmondta, érzik, hogy nagy elvárások vannak feléjük, de a felkészülés során mindent megtettek azért, hogy egyéniben, és csapatban is jó teljesítményt nyújtsanak, hasonlóan az Európa-bajnoksághoz, amelyen csapatban ezüstérmet szereztek.
Kiss Nikolett az egyik legnagyobb esélyes, aki a júliusi, zágrábi Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, úgy fogalmazott: bár hideg a Balaton vize, de kibírható benne az úszás.

A sajtótájékoztatón köszöntötték a nankingi ifjúsági olimpián sikerrel szereplő úszókat is.

Szeptember 5-én kezdődnek a versenyek, a móló és az Esterházy strand közötti vízfelületen. A Tagore sétányon, a Széchenyi szobor előtt állítják fel azt a mobil lelátót, ahonnan bárki nézheti majd az úszókat, de a vízen is lesz egy óriás LED-fal, amelyen folyamatosan követhető majd a verseny.

A világbajnokságról napi egy órás összefoglalót sugároz majd az M1.

Résztvevő országok: Argentína, Barbados, Brazília, Kanada, Kínai Népköztársaság, Horvátország, Csehország, Egyiptom, Ecuador, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Izrael, Olaszország, Kazahsztán, Mexikó, Peru, Dél Afrikai Köztársaság, Oroszország, Szlovénia, Svédország, Szíria, Törökország, Amerikai Egyesült Államok és Venezuela. Részletes program itt.

A FINA junior nyíltvízi vb-n két korosztály vesz részt: ifik (14-16 évesek), illetve juniorok (17-18 évesek), az előbbiek 5 km-en, az utóbbiak 7.5 km-en versenyeznek, illetve a harmadik nap a két korosztálynak 3-3 km-es csapatversenyt rendeznek.

Kiss László szövetségi kapitány abban bízik, hogy idén sikerül megcsinálniuk a „Grand Slamet”, s az ifjúsági és a felnőtt Eb, valamint a nankingi ifjúsági olimpia után Balatonfüreden sem maradnak érem nélkül a magyar úszók.

A háromnapos versenyen programok is várják az indulókat, így a nulladik napon tészta-partyn, a zárónapon pedig gulyás-partyn és koncerten vehetnek részt a versenyzők.

Mint arról korábban beszámoltunk Izrael helyett Balatonfüred lesz a helyszíne a 2. junior nyíltvízi világbajnokságnak, amelyre Setubal, Dubaj és Barcelona is pályázott.

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) a háborús helyzet miatt elvette a rendezési jogot az izraeli Eilattól, és a négy jelentkező közül végül Balatonfürednek ítélte oda az idei junior nyíltvízi úszó-világbajnokság rendezésének lehetőségét.

– Balatonfüred elsöprő fölénnyel utasította maga mögé Dubajt, Setubalt és Barcelonát – nyilatkozta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, FINA-alelnök az MTI-nek. Az új helyszín eldöntése előtt előny volt, hogy a vízilabda Eb kapcsán Magyarországon járt a FINA elöljárói közül nyolc is, ráadásul sikerült gyorsan egyeztetni Bóka István polgármesterrel is, a város ugyanis egy hónapja rendezője volt az európai szövetség nyíltvízi úszó Európa Kupa-sorozat második viadalának. Nagyon kevés az időnk, de már kijelöltük a versenypályát és megtörtént a kapcsolatfelvétel a szállodákkal – mondta Gyárfás Tamás, aki hangsúlyozta: a magyar szövetség úgy kezeli az eseményt, mint az első jelentős hazai állomást a 2021-es világbajnokság felé vezető úton.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart