Oldal kiválasztása

Történelmi sportverseny a városban

Szerző: | 2014-09-05.

Elrajtolt a nyíltvízi junior úszó vb. Több százan voltak kíváncsiak a megnyitóra. Magyarországon még soha nem rendeztek az úszás egyetlen szakágában sem világbajnokságot.

 

– Szeretünk versenyezni, szeretünk győzni. Szeretjük legyőzni a vizet, amely az emberiség ősi ellensége és alapvető éltető eleme is egyben. Nagy öröm, hogy itt a Balatonban rendezik meg a világversenyt. Ha egy sportág sikerességét az érmek számával mérhetjük, akkor azt mondhatjuk, Magyarország a második legsikeresebb úszónemzet a kontinensen. Legalább ilyen fontos azonban, hogy mennyi iskolás és fiatal tanul meg úszni, sportol kedvtelésből – mondta ünnepi köszöntőjében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki kiemelte: a következő években több jelentős nemzetközi verseny házigazdája lesz Magyarország, a csúcspont a 2021-es világbajnokság.

A Vitorlás téren rendezett megnyitót több százan, köztük füredi iskolások, kísérték figyelemmel, a Tagore sétányt is ellepték az érdeklődők.

Fotógaléria a nyitónapról. Katt a kis képre.
{photogallery}2700{/photogallery}

– Negyven nappal ezelőtt tudtuk meg, hogy Balatonfüred lesz a világbajnokság helyszíne. Ez egy igazán nagy kihívás volt, de úgy gondolom, megérte a munka, hiszen a verseny kapcsán világszerte ismertté válik a város neve. Ráadásul ez egy történelmi pillanat, hiszen Magyarország úszásban még nem rendezett világbajnokságot – fogalmazott Bóka István a város polgármestere.

Dennis Miller, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) alelnöke kiemelte: Magyarország már többször bizonyította, hogy magas színvonalú versenyek lebonyolítására képes. Itt Füreden is nagy erőket mozgósítottak a világbajnokság érdekében, sőt a jövőre is gondolnak, hiszen épül a város uszodája és elkötelezettek a sportok támogatásában.

– Fiatal szakág még a nyíltvízi úszás, de sportolóink eredményesen vesznek részt a versenyeken, most is bizakodhatunk az éremszerzésben. Nagy eredmény, hogy egy ilyen jelentős sportversenynek ad otthon a város – jelentette ki Kósa Lajos, a 2021-es magyarországi úszó világbajnokság szervező bizottságának elnöke.

A megnyitó után a junior fiúk 7,5 kilométeres versenyével el is kezdődött a világbajnokság, (ezen Kiss Attila legjobb magyarként a hetedik helyen végzett) amelynek számait a nézők a Tagore sétányon felállított tribünről illetve három óriás kivetítőn keresztül követhetik figyelemmel.

Huszonkilenc ország, kétszázötven versenyzője vesz részt a szeptember 5. és 7. között zajló balatonfüredi junior nyíltvízi úszó-világbajnokságon. További részletek itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004