Oldal kiválasztása

A nemzeti függetlenség szimbólumai

Szerző: | 2014-10-06.

Az 1848/49-es szabadságharc vértanúira emlékeztek az Aradi Vértanúk Parkjában. Az aradi hősök emléke bátorít és ösztönöz minket – mondta Duna Katalin, a Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója.

 

Ünnepi beszédében az igazgató hangsúlyozta: a forradalom tábornokaival különös kegyetlenséggel végzett a betegesen vérszomjas Haynau, majd tömeges mészárlások következtek.

– A vértanúk kultusza közvetlenül a kivégzések után elkezdődött. Hit és hazaszeretet kellett ahhoz, hogy a hazájukért áldozzák fel az életüket. A vértanúk a magyar nép nemzeti függetlenségéért vívott küzdelmeinek szimbólumai. Akkor emlékezünk rájuk helyesen, ha nem lesújtó és félelmet keltő kép él bennünk, hanem a tábornokok bátorítanak és ösztönöznek minket – fogalmazott Duna Katalin, aki a történelmi események felidézése mellett kiemelte: nem létezik nemzeti önismeret a múlt történelmének ismerete nélkül, ezért tisztelettel kell megemlékeznünk a példát mutató mártírokról.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}2757{/photogallery}

Beszéde végén az iskola igazgatója a legidősebb tábornok, a magyarul alig tudó, tizenegyedikként kivégzett, 56 éves Aulich Lajos utolsó szavait idézte: „Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik ezt a szolgálatot.”

Az ünnepségen a Lóczy gimnázium diákjai adtak műsort. A megemlékezés végén a jelenlévők megkoszorúzták a kopjafákat.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004