Szőr Péter-díj

A díj a füredi születésű számítógépes víruskutató életművének állít emléket.

Az ESET kanadai kutatócsoportja érdemelte ki első alkalommal a Szőr Péter emlékére létrehozott kitüntetést. A Seattle-ben, a 24. Virus Bulletin Nemzetközi Konferencián adták át a díjat, amely a tavaly novemberben 42 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt kutató életművének állít emléket.
A díjjal minden évben a legjobb biztonsági kutatási munkát kívánják elismerni. A díjazottat a jelöltek közül a Virus Bulletin kuratóriuma által összeállított lista alapján választják ki az évente megrendezendő Virus Bulletin konferencián.

A balatonfüredi születésű, a Lóczy Lajos Gimnáziumban végzett, éveken át külföldön dolgozó víruskutató Szőr Péter a világ leghíresebb olyan antivírus-szakembere, akiről nem neveztek el vírusirtót. Dolgozott együtt Eugene Kasperskyvel és John McAfee-val, és több évtizeden át a Norton Antivirus egyik vezető fejlesztője volt. Vírusvédelem művészete című 2005-ös könyve tette szélesebb körben híressé (Magyarországon öt évvel később jelent meg), ami azóta is alapműnek számít, sok helyen tankönyvként használják.

A Pasteur nevű víruskeresője hozott neki nemzetközi elismerést, melyet 24 évesen eladott az OTP-nek. 1996-ban Finnországba költözött, majd 1999-től Los Angelesben a Symantecnél volt vezető mérnök. 2009-től haláláig a McAfee cégnél dolgozott egy új vírusvédelmi megoldáson. Rendszeresen publikált szakújságokban és magazinokban. Közel negyven szabadalom fűződik a nevéhez.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.