Oldal kiválasztása

Háromszáz milliárd a Balatonra

Szerző: | 2014-10-13.

A Balaton Fejlesztési Tanács egyhangúlag elfogadta a régió 2014-20-as uniós ciklusra szóló fejlesztési koncepcióját. A kitűzött stratégiai célok 300 milliárd forintba kerülnének.

 

A fejlesztési stratégia egyik fő célkitűzése az üdülőövezet sportrégióvá alakítása a kerékpározás, a természetjárás, a vitorlázás, a strandsportok, illetve az extrém sportok feltételeinek megteremtésével. Kézilabda-bázis és diákolimpiai központ kialakítása is szerepel a tervekben. Felvetődött, hogy a nyaranta évek óta zajló „Mozdulj Balaton” strandi sport-programsorozat továbbfejlesztéseként három nemzetközi szintű versenysport-központot alakítanának ki a tó körül.

A balatoni stratégia legfőbb célkitűzései a kormányzati célokhoz igazodnak, így a gazdaságfejlesztésről, gazdaságélénkítésről és munkahelyek teremtéséről szólnak, főként a turizmuson keresztül. A koncepció megvalósulása estén a Balaton térsége átlag fölött tudna hozzájárulni az ország gazdasági növekedéséhez. A Balaton legyen Európa kulturális tava, ezt a régi célt szolgálná egy 2 ezer fő befogadására képes rendezvénycsarnok létesítése a régióban. Témaparkok, élményparkok építésére is szükség van a parttól távolabb.
Emellett gyógyászati központok kialakításával, időskorúak számára kínált szolgáltatások bővítésével és egészséges életmódprogramokkal tervezik erősíteni a térség egészségiparát, ami szintén a kiemelt célok között szerepel. A stratégia tartalmaz strandfejlesztéseket is, ennek részeként fürdőházak létesítését tervezik.

A legnagyobb áttörést a turizmusgazdaságban lehet elérni, a parttól távolabbi területek élelmiszertermelésének élénkítésével, az úgynevezett rövid élelmiszerlánc megvalósításával. Az üdülőrégió nagy felvevőpiac, amit helyben előállított és feldolgozott, egészséges, illetve bioélelmiszerekkel lehetne ellátni – hangzott el a Balatonfüreden tartott ülésen.

A BFT által elfogadott stratégia megvalósulása nemcsak a térség számára, hanem nemzetgazdasági szinten is fejlődést hoz – erről kívánják meggyőzni a balatoniak a minisztériumokat, vagyis az operatív program-gazdákat a következő hetekben. Az operatív programokat október végén fogadják el, szeretnék ezekbe beilleszteni a balatoni célkitűzéseket. Pályázatok kiírására és források elnyerésére várhatóan jövő év elejétől lesz lehetőség, addigra véglegesedhet, hogy a tervezett fejlesztésekből melyek valósulhatnak meg – hangzott el a tanácsülésen.

balatonfured.hu/MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004