Oldal kiválasztása

Jelentősen nőtt a vendégszám a Balatonnál

Szerző: | 2014-11-04.

Idén szeptemberig tavalyhoz képest 40 ezerrel több vendég látogatott a Balatonhoz, és 111 ezerrel nőt a vendégéjszakák száma. A legtöbb vendég Balatonfüreden és Siófokon volt.

 

Idén január-augusztusban 1 millió 139 ezer vendég 3 millió 948 ezer vendégéjszakát töltött el a Balatonnál, így a vendégek száma összesen 40 ezerrel, a vendégéjszakák száma pedig 111 ezerrel nőtt az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A tóhoz érkezők háromnegyedét a belföldi vendégek tették ki, és a vendégéjszakák több mint 60 százaléka is hozzájuk kapcsolódott.
A belföldi vendéglétszám minden hónapban magasabb volt ugyan, mint egy évvel ezelőtt, a külföldi vendégek száma viszont márciusban, májusban és a főidény kezdetének számító júliusban elmaradt a tavalyitól, ami ezekben a hónapokban a forgalom egészét is visszavetette. Az első nyolc hónap egyenlege a kedvező áprilisi, júniusi és augusztusi foglaltsági adatoknak köszönhetően azonban mégis pozitív.

A vendéglétszám a közösségi szálláshelyeken és a kempingekben visszaesett, míg a balatoni szállodák – elsősorban a növekvő belföldi keresletnek köszönhetően – 39 ezerrel, a panziók és üdülőházak együttvéve pedig 13 ezerrel több vendéget regisztráltak az idei első nyolc hónapban, mint 2013 azonos időszakában.
A balatoni kereskedelmi szálláshelyek összesen 289 ezer külföldi vendéget fogadtak, akik átlagosan 5, közülük viszont a holland és a német vendégek 7 éjszakát, a dán, orosz, valamint az izraeli látogatók pedig több mint egy hetet töltöttek el itt. A belföldi vendégek átlagosan 3 éjszakára foglaltak szállást.

Nem változott a legnagyobb három küldő ország sorrendje: a legtöbben továbbra is Németországból (72 300), Ausztriából (37 600) és Oroszországból (28 300) érkeztek a Balatonhoz. Míg az orosz vendéglétszám tavalyhoz képest 6 százalékkal fogyatkozott, addig a cseh 14, a lengyel pedig 27 százalékkal bővült, így Lengyelország lépett a negyedik helyre a küldő területek rangsorában. Szlovákiából és Kínából is 13-13 százalékkal, Belgiumból pedig 6 százalékkal több vendéget regisztráltak a balatoni egységek, mint az előző év első nyolc hónapjában.

A 2014. január-augusztusi időszakban a vendégek számát tekintve Balatonfüred és Siófok egyaránt megelőzte Hévízt, a vendégéjszakák száma alapján viszont továbbra is a kedvelt zalai fürdővárosé az elsőség: a balatoni szálláshelyeken regisztrált összes éjszaka több mint hatoda (680 ezer) kötődött a településhez.

Idén augusztus végéig az üdülőkörzetben működő kereskedelmi szálláshelyek az előző évinél 8,5 százalékkal több, 37,5 milliárd forintnyi bruttó bevételt értek el.

Forrás: MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart