Oldal kiválasztása

Füred másként – Korabeli fürdőélet

Szerző: | 2014-11-27.

Hamiskártyások, örömlányok, kerítők, politikusok, írók és szerencselovagok – mind egy helyen, a tizenkilencedik századi Balatonfüreden. Szakítás az idealizált múlttal, a város korabeli jellegzetes figurái, fürdőélet pátosz nélkül. Reformkori bulvár a városról. Új könyv Füredről.

 

Balatonfüred XIX. századi múltjáról egy kilúgozott, idealizált kép él bennünk, a nagy hazafiak, híres írók, költők találkozó helyeként, kifinomult fürdővárosként illik emlegetni, ahol a Balaton-parton sétálgatva sok-sok magasztos dolog történt.

A megszépített történelem helyett most itt egy olvasmányos könyv, Katona Csaba történész kötete, tele korabeli füredi történetekkel, hús-vér figurákkal, akik megmutatják milyen sűrű hely is volt Füred. A romantikus pátosszal emlegetett reformkort bizony átszőtte az élvetegség, az ilyen-olyan örömök hajszolása, és a fürdővárosban a tisztességben megőszült polgárok mellett feltűntek az ügyeskedők, a szerencsevadászok, és alvilági figurák is. Balatonfüred XIX. századi történelme nem csak az Anna-bál, Kossuth Lajos, Széchenyi István vagy Deák Ferenc füredi időzése, Jókai, Blaha Lujza és a többiek.
Stílusosan a könyv címe is bizonyos Román József és Prodanovits Dániel afférjára utal, történt ugyanis, hogy a kétes ügyletek sorozatába keveredő Román urat a „balatonfüredi fürdőn sokak szeme láttára ágyékon rúgta” Prodanovits a profi hamiskártyás, aki vallomásában nevezte magát professionatus spielernek.

Érdemes megjegyezni, hogy korántsem egy kiragadott, ritka esettel van dolgunk, hiszen a nyári Füreden előszeretettel fordultak meg a szerencselovagok, a fürdőhely zaja, vidámsága vonzotta az éjszaka kalandorait, sőt a megszokott környezetükből kiszakadt tisztes polgárok is gyakran vetették el a sulykot nők és italozás terén.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}2847{/photogallery}

– Nem a nagy nevekre, kiemelkedő személyiségekre koncentráltam a könyvben, egyrészt őket sokan kutatták már, másrészt a valóságos korra voltam kíváncsi, arra, milyen volt a hétköznapi környezet, milyen volt a fürdővárosi élet. Egy szűk térben a legkülönbözőbb társadalmi rétegek találkoztak itt nyaranta, rendkívüli mintavétel ez, az ő történetük kiválóan tükrözi az akkori viszonyokat. Itt bizony zajlott az élet, nem különböztették meg egymástól a vendégeket, a pénzéért mindenki megkapta, amit elvárt. A szélhámos, a magát báróként kiadó körözött csaló, a politikus és így tovább. A valóság megismerése együtt jár a mítoszrombolással. A XIX. századi Füred kevésbé idilli, mint azt gondoljuk, bonyolult, eleven, nagyon is emberi, esendőségekkel és karakteres egyéniségekkel gazdagított sokszínű élet zajlott itt. Van, hogy a könyvben egy-egy konkrét eseményen vagy személyen keresztül lehet valamiféle általánosabb tanulságot levonni – fogalmazott a Vaszary Galériában rendezett jó hangulatú kötetbemutatón Katona Csaba, akivel Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy folyóirat felelős szerkesztője beszélgetett.

Katona Csaba történész, a MTA BTK TTI munkatársának eddig folyóiratokban megjelent, balatonfüredi vonatkozású írásait, tanulmányait tartalmazza a Professionatus spielerek – Arcok és történetek Balatonfüred múltjából című kötet.

Az elmúlt tizenöt évben született írások a füredi fürdővendégeken, sajátos mikrotársadalmukon keresztül a magyarországi rendi és polgári társadalomra fókuszálnak, kétségkívül felszínre hozva az átalakulóban levő társadalmi rendszer mindennapi korlátait. A füredi fürdő ugyanis, túl a felszínes és idealizált elképzeléseken kiváló terepe a magyar művelődés- és társadalomtörténet vizsgálatának. A szerző magánlevelek, periratok, vallomások, végrendeletek, hivatalos okiratok alapján írta meg a szigorúan valósághű, ám olvasmányos és izgalmas füredi történeteket.

– Bizay báró például meghatározó figurája volt az 1860-as években a fürdőéletnek, olyannyira, hogy mai fogalmaink szerint még amolyan reklámarca is volt a fürdőnek. Ha ő megérkezett ide, akkor elkezdődött a szezon. Ám a peres iratokból kiderült, hogy a vidám, elegáns, behízelgő modorú, több idegen nyelven halandzsázni jól tudó férfi nem volt báró, körözték csalásért, hamis kártyázásért, lányok futtatásáért. Sok ilyen történet van. Füredre akkor is gyógyulni és szórakozni jártak a vendégek. Bálok, kávéházak, hajókázások, éjszakai szerenádok, mulatozás, ez volt Füreden, mindenki igyekezett jól érezni magát. Erről szól ma is a város, ami nagyszerű és emberi. A történetek végül is azt sugallják, hogy az élet szép, élni jó – fogalmazott Katona Csaba.

A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában megjelent kötet a Városi Könyvtárban illetve a Vaszary Könyvesboltban megvásárolható.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk
  • Mándoki2024-04-17 13.32AgoraA wc legyen nyitva egyetértünk. Bár olykor szoktunk sétálni Akaliban, én azért nem cserélném el Füreddel, határozottan nem, jó itt

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004