Oldal kiválasztása

A víz, a fény és a Nap – Fotókiállítás

Szerző: | 2014-11-29.

Fény és víz. Szakrális és mindennapi. Az állandóság és a folytonos változás képei. Rácsodálkozás a környezetre. Korzenszky Richárd bencés szerzetes tárlata a Vaszary Galériában.

 

Az elmúlt évtizedben készült a fény árnyalataival játszó felvételek illetve a hetvenes-nyolcvanas években rögzített életképek. Mintegy harmincezer fotóból válogatták ki azt a pár tucat képet, amelyek Korzenszky Richárd fotókiállításán láthatók.

– Utánozhatatlan látásmóddal mutatják meg a világot ezek a fényképek. A lüktető élet színei, a felkelő Nap reménytelisége, a gyertyalángok játéka, az ég és a víz kékjei, a levegő vibrálása látható a képeken. Tiszta és szenvedélyes életerőt sugároznak, miközben egyértelműsítik: előttünk is volt élet és utánunk is lesz – jellemezte a tárlatot P. Baracskai Erika tanár, mentálhigiénés szakember.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}2852{/photogallery}

– Állandóság és változás. Úgy tűnik, hogy mindig ugyanazt fotózom, aztán újra és újra rácsodálkozom, hogy mégis minden más. Mindannyiunk számára adott a lehetőség, hogy megnyíljon nekünk ez a csodálatos világ, amely körülvesz minket. Számomra életforma a fotózás – így vallott a megnyitón maga a szerző, Korzenszky Richárd, aki hozzátette: bár húsz éve él Tihanyban, nem tartja magát balatoni embernek, de abban biztos, hogy itt van otthon.

A Tihanyi Apátság perjeléről kiderült, még gyerekkorában, 1955-ben kapta ajándékba az első fényképezőgépét, azóta viszont töretlen lelkesedéssel fotózik. Rengeteg felvételt készít, aztán a több ezer kocka közül választja ki azt a párat, amelyek túlmutatnak az általuk ábrázolt világon.

A megnyitón Bóka István polgármester 73. születésnapja alkalmából köszöntötte az alkotót, akit a térség meghatározó szellemi erejének nevezett.
– Két évtizede él Tihanyban Richárd atya, mindannyiunknak mintául szolgál az, ahogy megújította az apátságot illetve környezetét és szellemi, kulturális központtá tette a települést – mondta Bóka István.

A kiállításmegnyitó után bemutatták a szerző, Amikor felkel a Nap – Így látom Tihanyt című fotóalbumát is. Kratochwill Mimi művészettörténész, a kötet szerkesztője úgy fogalmazott, hogy boldogságot sugároznak a könyvben látható felvételek, amelyek mindegyike olyan, mint egy imádság.

A tárlat január 4-ig látogatható a galériában, Korzenszky Richárd kötete pedig megvásárolható a Vaszary Könyvesboltban.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2022 >
Július 3
  • 03
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004