Balatoni vízállás

12 milliárdot költenének a tó vízszintjének szabályozására.

A 2020-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklusban 12 milliárd forintos keretösszeget terveznek elkülöníteni uniós forrásból a Balaton vízleeresztő képességének javítására – hangzott el a legutóbbi Balaton Fejlesztési Tanács ülésén.

Egy 300 millió forintos előkészítő pályázatban határozzák meg a Balaton megfelelő üzemeltetéséhez elengedhetetlenül fontos fejlesztések prioritásait – a meghatározott célok megvalósítását szolgálja majd a 12 milliárdos keretösszeg.
Az előkészítés felmérései érintik majd a Sió-csatornán és Sió-zsilipen kívül a magas vízálláskor veszélyeztetett tóparti településeket is, de elsődlegesen a Sióra koncentrálnak, hiszen ott már halaszthatatlanná váltak a fejlesztések.
2014-ben átlagon felüli őszi csapadék hullott a Balaton vízgyűjtőjére, amely olyan intenzitással érkezett, hogy a tó vízszintje rendkívüli módon megemelkedett, a Sió pedig még most sem képes ezt a nagy mennyiségű csapadékot levezetni. Balaton magas vízállása nagy vízkár- és belvízproblémákat idézett elő a tó déli partján. Az ehhez hasonló szélsőséges hidrometeorológiai helyzetek kezelésére meg kell találni a megoldást – hangzott el az ülésen.

A tóparti önkormányzatok támogathatónak tartják, hogy a Balaton vízszintjét tartósan megemeljék a korábbi 110 centiméteres üzemi maximumról 120 centiméterre, de csak akkor, ha ehhez megépülnek a szükséges partvédőművek.

MTI/balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.