Oldal kiválasztása

Világhírű alkotókkal Frankofón Hetek a városban

Szerző: | 2015-02-27.

Világhírű művészek kiállításaival rendezik meg a városban a Frankofón Heteket. Cocteau, Picasso, Robert Capa művei láthatók majd a Vaszary Galériában. Sűrű lesz a tavasz Füreden.

– Indul a kulturális szezon Füreden. A Frankofón Hetekkel a francia művészet és kultúra sokszínűségét mutatjuk meg a városban, a programok közül kiemelkedik a Picasso rajzait is bemutató kiállítás. Úgy vélem a rendezvénysorozat erősíti a város imázsát – fogalmazott a Vaszary Galériában rendezett sajtótájékoztatón dr. Bóka István polgármester.

A március 6-án kezdődő Frankofón Hetek keretében a korszakos jelentőségű francia alkotó Jean Cocteau fényképeiből nyílik kiállítás. A párizsi Montparnasse művésznegyedében Picassóról és a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjáról készült fényképek mellett a tárlaton Picasso mintegy hatvan rajza is látható lesz.

– A budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso műveket is kiállítunk, köztük a korai Mutatványosok sorozat különleges darabjait is. A megnyitón látható harminc Picasso grafika május közepéig lesz a galériában, utána a művész újabb harminc grafikája kerül a helyükre – mondta Kositzky Anett a Füredkult igazgatója, aki bemutatta az Egy nap Picassóval című március 7-én, a Vaszary Galériában nyíló kiállítás egyik kuriózumát, Max Jacob keresztkönyvét, amelyben Picasso dedikált köszöntése olvasható.
A kiállításról részletesen itt.

Szintén a Frankofón Hetek keretében állítják ki a világhírű fotóriporter, Robert Capa fényképeit a városban. A Mozgásban című kiállításon az ikonikus alkotó félszáz felvétele lesz látható, köztük az 1947-48 során tett Kelet-Európai, részben magyarországi látogatása alkalmából készültek, amelyek megidézik Capa balatoni útját is.

Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódó füredi Frankofón Hetek keretében filmvetítéseket, koncertek és előadásokat is rendeznek Füreden. Többek között Földes László Hobo Villon verseiből ad majd estet és koncertezik Orosz Zoltán harmonikaművész is, aki a sajtótájékoztatón, megalapozva a következő napok hangulatát, francia sanzont játszott.
A teljes program itt.

– Sokszínű lesz a tavasz a városban. A francia hetek mellett megrendezzük a Hamvas Napokat, amely keretében első ízben adjuk át a Sava Babić emlékdíjat. A galériában Hamvas Bélához köthető művészek festményiből és az író relikviáiból nyílik kiállítás, és megrendezzük a Tavaszi Fesztivált is – tette hozzá Cserép László, az önkormányzat művelődési osztályának vezetője.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2021 >
Október
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004