Oldal kiválasztása

Vitorlástörténeti kiállítás a parton

Szerző: | 2015-03-26.

Egyedi, újszerű és játékos vitorlástörténeti kiállítás nyílt a város egyik legpatinásabb, műemlék épületében. Az egykori klubház emeletén kialakított, több korosztály számára is élményeket kínáló bemutató tér, ahol még a viharos tavat is megidézik, a balatoni turizmus egyik kuriózuma lehet.

Nincs az országban a hajózás témakörben hasonló koncepciójú, látogató centrikus múzeum. A balatoni vitorlázás történetét játékosan bemutató kiállító térben a szokásos vitrineket különböző élményelemek váltják fel.
Szimulátor révén kipróbálható a viharos Balatonon való vitorlázás, elsajátíthatók a navigálási illetve a kötélcsomózási ismeretek, lehet gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszon kikötött árbocon, vagy éppen gyönyörködni a panorámában az épületet körbeölelő teraszról.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}3030{/photogallery}

Kép és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton térkép, kikötőkről készült látványfilmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik emellett könnyed és szórakoztató formában megismerhetik a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak vagy éppen a Kékszalag versenynek a történetét is.

– Alig egy éve adtuk át a sétányon álló akváriumot, a Bodorkát, amely rendkívül népszerű, a látogatószám igazolja, hogy jó döntés volt a megvalósítása. A vitorlástörténeti kiállításhoz is hasonló reményeket fűzünk. Egyébként is, hol másutt lenne egy ilyen kiállítás, mint itt Füreden, a vitorlázás fellegvárában, hiszen 1867-ben itt kezdődött a magyar vitorlázás története – vélekedett az átadó ünnepségen Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: a fenntartható városfejlesztés híve, ilyen a vitorlástörténeti kiállítás létrehozása is.

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Balatonfüreden mindig jó helyre kerülnek a fejlesztési támogatások, az elmúlt években ötcsillagos várost építettek itt, ötcsillagos projektekkel. – Jelenleg Füred a Balaton legvonzóbb turisztikai célpontja. Ahhoz, hogy ebben az örök versenyben a város meg tudja őrizni pozícióját, újabb és újabb fejlesztések, ötletek kellenek, ilyen ez a kiállítás is – fogalmazott a parlamenti államtitkár.

Az országos védettségű Vitorlás étterem emeleti része, évtizedek óta kihasználatlanul állt. A bemutató hely kialakításával az eredeti állapotnak megfelelően helyreállították az épület homlokzatát, a faelemek között még most is több, az 1880-as évekből származó gerenda található. A műemlékvédelem jóváhagyásával bővítették a teraszt, kicserélték az emeleti rész nyílászáróit és elkészítették az új fakorlátot.

Az új kiállító teret az épület Tagore sétány felőli oldalához épített új falépcsőn lehet megközelíteni. A régi Hauszmann Alajos által tervezett klubházon is volt itt egykor ilyen feljárat. (A jelenleg is álló eklektikus épület, 1921-ben a fából készült Stefánia Yacht Egylet klubháza helyett épült, annak egyes faelemeinek felhasználásával, részben megtartva külső formáját.)

A tágas teraszról azonnal a fogadótérbe léphetünk, az egykori klubház műemlék koporsófödémes nagytermében egy 30 négyzetméteres, járható felületű Balaton térkép fogadja az érdeklődőket, amelyen szabadon választhatók ki a különböző helyszínek és témák. Külön úgynevezett vihar szoba is van, ahol a balatoni viharok kalandos nehézségeit lehet kipróbálni.
A látogatók történeteket hallhatnak a balatoni szelekről, versenyekről, a hajókról, méretarányos maketteken, tervrajzokon, fotókon és tárgyi emlékeken keresztül ismerhetik meg a múltat és a jelent.
A beruházás mintegy 150 millió forint uniós forrásból valósult meg.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004