A Jókai-kultusz városai

Jókai hatalmas alkotói hagyatéka a nemzet egyik legszebb kulturális kincse. Szeretni tanít egyben ragaszkodni a kultúránkhoz  – mondta a Jókai Napok ünnepségén Bóka István.

 

– Az írónak nemcsak múltja, de jelene is van Füred életében. Művei segítenek megismerni egymást és az ezerszínű kultúránkat, amelynek egyik legnagyobb krónikása volt Jókai – fogalmazott dr. Bóka István polgármester, a Jókai Emlékház udvarában rendezett hagyományos ünnepségen, majd kiemelte: Jókai szülővárosával, Komárommal köt a város együttműködési szerződést.

– Jókai a legnépszerűbb íróink egyike, korában csak Mikszáth vetekedhetett vele. Moralizáló, helyenként önvallomásos műveinek hősei és történetei történelmi jelentőségűvé váltak. Gazdag mesevilága külön színfolt az irodalomban, érdekes, különleges és színes lenyomat – mondta megnyitó beszédében Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár.

A 24. alkalommal megrendezett ünnepségen Turi Bálint a díszvendég Komárom alpolgármestere úgy fogalmazott: a tündérkert és a tündértó fiai illetve lányai találkoznak most itt. – Ha van város, amely joggal remélhette, hogy itt lehet a Jókai Napokon akkor az mi vagyunk, az író szülővárosa. Komáromról azt mondják tündérek lakta hely, Balatonfüred viszont egy isten áldotta tündértó, ahol sellők és tündérek hancúroznak – mondta az alpolgármester.

Jókai egykori villájának udvarán az egybegyűltek megkoszorúzták az író obeliszkjét. Az ünnepség után a Vaszary Villában könyvbemutatókat rendeztek, majd Praznovszky Mihály irodalomtörténész a Jókai-könyvsorozat legújabb A komáromi fiú, aki meghódította a világot című kötetéről beszélt.

A programok folytatódnak: péntek délután három órakor Praznovszky Mihály irodalomtörténész a Jókai fedélzetén, a Kisfaludy Színház valamint a Veszprémi Petőfi Színház művészei társaságában idézi meg az írót illetve korát, majd a nap az esti ünnepi gálával zárul. Szombat pedig a közkedvelt Jókai-bableves verseny jegyében telik. Részletes program itt.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.