Oldal kiválasztása

Zongoraművész virággal

Szerző: | 2015-05-05.

Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész kedvenc zeneműveiből tart szólóestet a városban. Lélekgyógyító koncertet ígér, amelyen az öröm és a sötét mélység egyaránt megidéződik.

 

– Az egyfajta kegyelmi állapot, ha a zongoraművész megkötés nélkül állíthatja össze a szóló koncert repertoárját. Füreden megkaptam ezt a lehetőséget, így a kedvenceimet játszom. A műsort, mint minden fellépésemet, lélekgyógyítónak szánom. Hitemet megélő és valló zongoraművészként az a hivatásom, hogy átadjam a zene örömét. A technikai virtuozitás csak egy fontos alkotóeleme a zongorázásnak, a lényeg a hangok mögött van. A koncerten nagyon fontos, hogy a közönség és én magam is, át tudjuk élni a muzsikát – így Hegedűs Endre.

Kik a kedvencei, milyen művek hangzanak majd el?

– Bach egyik áriájával kezdem a koncertet, az eddigi háromezer fellépésem során talán ezt a darabot játszottam legtöbbször, mégis mindig újat tud mondani számomra. Utána kedvenc zeneszerzőmtől, Beethoventől két veretes művet zongorázom. Erő, lendület, mélység és kitörés a sötétségből, ezek oly jellemzőek Beethoven műveire. Majd Chopin következik, az álmodozó, fantáziáló, gyengéd lelkű, magányos zeneszerző. Rendkívüli volt a kifejezés tára, ezt érzékeltetve a népszerű noktürn után az egyik legvadabb művét is eljátszom. Végül Liszt Ferenctől adok elő három darabot. Közösen megidézzük a természetet, elhangzik a népszerű keringő és zárásként a ritkán hallható 14. magyar rapszódia.

Hogy készül a szólóestre?

– Napi négy órát gyakorlok a vasárnapi koncertre, a megszólaltatott művek hiába vannak benne a kezemben és az agyamban. A zongorázás, egyfajta akrobatika, ezernyi hangot kell megszólaltatnom, ehhez pedig gyakorlás kell. Nem lehet lazítani, egy hét szünetet már észreveszek a játékomon. Bezzeg a romantikában senkit nem érdekelt, hogy a zongorista mennyi hangot ütött mellé egy-egy koncerten, ma viszont a közönség CD minőséget vár el az előadótól, ezért nagyon kell koncentrálni, hogy a technikai minőség produkálása mellett ne sikkadjon el a lényeg: a zene megszólaltatása. A zongoraest, olyan, mint a vágott virág, amely ugyan gyorsan elhervad, de jó esetben mégis maradandó örömöt okoz.

Előszeretettel jár Balatonfüreden, sokadik koncertjét adja a városban.

– Balatonfüredre mindig nagy örömmel jövök, nemcsak zenélni, hanem látogatóként is. Imponáló az a szellemiség és kultúra iránti fogékonyság, amely a balatoni térségből messze kiemeli a várost, – ezért erősen kötődöm Füredhez.

A koncert részletes programja.

Hegedűs Endre Kossuth-és Liszt-díjas zongoraművész túl van több mint háromezer nyilvános fellépésen, készített közel negyven CD-t illetve DVD-t. 24 órányi koncertfilmet forgattak vele a magyar és a japán televíziók. 76 alkalommal vett részt hangversenykörúton Japánban, mintegy harminc fellépés-sorozata volt az Egyesült Államokban. Zongoraművész feleségével, Hegedűs Katalinnal együtt indították el a nyári Holdfény Esteket Budapesten.

balatonfured.hu
Foto:MTI/Czimbal Gyula

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004