Oldal kiválasztása

Picasso süteménnyel

Szerző: | 2015-05-20.

Megújult a Találkozás Picassóval című tárlat, a művésztől új grafikák láthatók a Vaszary Galériában. A tárlat apropóján elkészült egy különleges sütemény, a Picasso szelet is.

 

Az új grafikákat tartalmazó kiállításon Szuromi Eliza, a galéria kiállításszervezője tartott tárlatvezetést. A Szépművészeti Múzeumból érkezett grafikai lapok közül a legkorábbi és egyben legértékesebb a Mutatványosok-sorozat, amelyet 1905-ben, közvetlenül a kék korszakot követően, a rózsaszín korszak elején készített Picasso. A tárlaton látható egyebek mellett az a Picasso két gyermekét ábrázoló mű is, amelyet a mester saját ujjbegyével rajzolt.

A kiállítás apropóján a város felkérte a város emblematikus cukrászát, Bergmann Ernőt, hogy készítse el, azt a süteményt, amit Picasso, az avantgárd legnagyobb festője is szívesen fogyasztana. A Picasso szelet elkészült, a kiállítás megnyitóján Bergmann Márta prezentálta a karamell ganázzsal bevont, egyebek mellett két kávékrémet és marcipánt is tartalmazó különleges édességet.
A Picasso szelet a város Bergmann cukrászdáiban illetve a Vaszary Galéria kávézójában kapható, a süteményt fogyasztók- a blokk felmutatásával – fél áron látogathatják a Vaszary Galéria Picasso kiállítását.

Fotógaléria a megnyitóról. Katt a kis képre.
{photogallery}3126{/photogallery}

Az 1900-as évek elején Picasso gyakran tett látogatást a Cirque Médrano-ban, az ott látott cirkuszi mutatványosok élete, számkivetettségük, szegénységük és magányosságuk nagy hatást gyakorolt a művészre, mi több egyfajta sorsközösséget is érzett velük, ezért az őket ábrázoló grafikákon sajátos intimitás fedezhető fel.
A füredi tárlaton is kiállított, nagy műgonddal megkomponált alkotások érzékien villantják fel Picasso légiesen könnyed vonalakból építkező, virtuóz rajztudását.

A Vaszary Galériában látható grafikák különösen értékesek, mert a rézkarc, illetve hidegtű technikával készült kompozíciók a limitált példányszámú, első levonatok közül valók, többségük még soha nem szerepelt hazai kiállításon.
A tárlaton különböző tárgyak, illetve korai videómunkák is láthatók, kuriózumként Max Jacob keresztkönyve is megtekinthető, amelyben Picasso dedikált köszöntése áll.

A grafikák mellett Jean Cocteau a korszakos jelentőségű francia alkotó, 1916-ban a párizsi Montparnasse művésznegyedében Picassóról és a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjáról készült fényképei is láthatók a galériában. A huszonkilenc különleges fényképről bővebben itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004