Oldal kiválasztása

Könyvek borral és zenével

Szerző: | 2015-06-06.

Lator László Kossuth-díjas költő nyitotta meg a füredi könyvfesztivált. Hangulatos kulissza, irodalmi programok, könyvvásár és szabadtéri koncertek a sétálóutcává avanzsált Bor utcában.

 

– Avantgárd versekkel kezdtem a pályámat, Kassák Lajos például nagy hatással volt rám, sokat tanultam az avantgárdtól. De én a kötött, fegyelmezett, kemény formákat kedvelem. Megtanultam, hogy szembe kell nézni az ihlettel, a szinte önkívületben írt sorokat felül kell vizsgálni, megnézni jó vagy nem. Ez a mesterségbeli fegyelem, enélkül nincs vers számomra – mondta az Ünnepi Könyvhét megnyitóján Lator László, Kossuth-díjas költő, a fesztivál díszvendége.

Fotógaléria. Katt a kis képre.
{photogallery}3143{/photogallery}

A Vaszary Galériában rendezett esten Ladányi István költő beszélgetett a tanárként, esszéistaként és műfordítóként egyaránt jelentős alkotóval, akit a klasszikus modernizmus egyik legautentikusabb kortárs folytatójának nevezett. A beszélgetésben szó volt arról Lator László még fiatalon miként szökött át Tiszasásvárról Makóra, a gombák iránti szenvedélyes érdeklődéséről, a műfordítás nehézségeiről illetve a Lyukasóra című irodalmi tévé műsorról, amely országos ismertséget hozott számára.
– Mészöly Dezső ötlete volt az irodalmat népszerűsíteni igyekvő műsor. Nekem kapóra jött, mert tagadhatatlan, van bennem ripacs hajlam. Fura ez, de szeretek úgy beszélni, hogy van hallgatósága a mondandómnak. Az irodalomról fecsegni könnyedén pedig nagyszerű – jegyezte meg Lator László.

A könyvhét programjai már napok óta zajlanak. A megnyitó délelőttjén Jordán Tamás szavalt együtt füredi diákokkal a parton (videó alább csatolva), Orbán János Dénes, Salvatore Quasimodo-díjas költő pedig rendhagyó irodalomórát tartott. Megelevenedett a Bor utca is, a forgalom elől lezárt utcában a Budapest SKA Nu-Jazz Orchestra illetve a Vörös Niki Quartet koncertezett.

Itt volt a filmrendezőként, dalszövegíróként, színházi és irodalmi alkotóként egyaránt szerethető Bereményi Géza. Szokásához híven anekdotázott, Bódy Gáborról, a folytonos véletlenek alakította írói pályakezdéséről, és persze Cseh Tamásról. Barlog Károly révén még az egykori dalok közül is megszólalt néhány.
A fesztivál talán legizgalmasabb programja a Kistehén zenekar frontembere Kollár-Klemencz László, és Grecsó Krisztián közös fellépése volt. Verseltek, felolvastak, együtt gitároztak és énekeltek. Finom irónia, melankolikus dalok, könnyedség, jó szövegek, történetek a nőkről.
Vasárnap Borbás Marcsi és Vinkó József tartott eszmefuttatást a gasztronómiáról, koncertezett az Orlando’s Trio és zárásként a Csopak Demizson Allstars Jazz Orchestra.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004