Oldal kiválasztása

Vízen a Kisfaludy gőzös

Szerző: | 2015-06-19.

A hétvégén bocsátják vízre az eredeti formájában újraépített Kisfaludy gőzöst.

A balatoni hajózás hőskorát idéző lapátkerekes innentől kezdve a füredi kikötőből indul a sétautakra.

Június 20-án, szombaton, 10 órakor indult első sétaútjára a hajó a móló déli oldaláról, ahol az állandó állomáshelye lesz. A gróf Széchenyi István által 1846-ban vízre bocsátott első lapátkerekes gőzös mása séta-, rendezvény- és múzeumhajóként működik majd. A nosztalgikus hangulatú gőzössel egy-két órás hajókázásokra lehet menni.

A 26 méter hosszú, kilenc méter széles Kisfaludy ezentúl minden nap a füredi mólónál állomásozik majd, különlegessége, hogy szalontermében egy 50 négyzetméteres múzeumi helyiséget is berendeztek, amely panoptikumi figurákkal, az eredeti állapotot idéző könyvtárral betekintést ad a 19. századi hajózás hangulatába.

A kilencven fő szállítására alkalmas, közel hetven tonnás hajó két év alatt készült el. A családi tulajdonú Balatoni Sétahajózási Kft. Európai Uniós támogatással mintegy százhúsz millió forintból építette fel a Balaton első személyszállító hajójának, a Kisfaludy gőzösnek a korhű mását.

Az új hajó tervezésekor a Balatonfüredi Városi Múzeumban található makettet vették alapul, mivel az eredeti tervek a második világháború alatt megsemmisültek. A hátsó fedett felépítmény nem szerepelt sem az eredeti, sem az 1869-es átépített változaton, azonban a vendégek igényeihez igazodva ezzel kiegészítették a hajót, amely árbocokat és vitorlázatot is kapott, igaz a gyakorlatban ezeket nem használják. Egy elektromos és egy dízel motor hajtja a hajót.

Hajótörténet
A hajót a Donau-Dampfschifffahrt Geselschat, azaz a Dunai Gőzhajózási Társaság építtette és üzemeltette. Az első magyar hajóskapitánya Molnár Gábor hajózási főfelügyelő volt. 1846. szeptember 21-én a balatoni gőzhajózás beindítását szorgalmazó Széchenyi István 55. születésnapján bocsátották vízre Kisfaludy néven. A tó első lapátkerekes gőzhajója Keszthelyről, Keneséről és Alsóörsről szállította a vendégeket Füredre. A szabadságharc idején a délvidéki harcok utánpótlását biztosította a gőzös, hadifoglyok szállítását is végezte. 1887-ig üzemelt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004