Éjszakai múzeumok

Nyüzsgés, fényképezés, tárlat nézés, borozgatás. A kerttől a padlásig belakták az érdeklődők a város múzeumait.

Múzeumok éjszakája a város három kulturális intézményben. Mindhárom helyszínen a kulisszának és a hely szellemiségének megfelelően más-más programok illetve hangulat várta az érdeklődőket.
Sorban állás a Vaszary Galéria padlásán, hogy hallhassuk a meditatív hangokat a toronyban. Borkóstolás a teraszon, füredi általános iskolás diákok montázsai Picasso nyomán, extra tárlatvezetés, amely remek támpontokat adott a művészek alkotásaihoz, a kertben jazz. Az épület több zugában vándorfényképészek készítettek különböző eljárásokkal archaikus felvételeket, volt is kuncsaft elég, mindenki zokszó nélkül várta ki azt az egy-két órát, amíg elkészült egy-egy fotográfia.

Fotógaléria. Katt a kis képre.
{photogallery}3187{/photogallery}

A Jókai Villa udvarán, mintegy száz évet visszatáncolva az időben, az író alteregója, Kakas Márton is megelevenedett. Okoskodás helyett volt irónia, könnyed irodalom. A kérdés nyitott maradt: Jókai hogyan tudott ennyi, embertelen mennyiségű szöveget megírni, miközben az élet más területein is habzsolta az örömöket?
A Városi Múzeumból reformkori városnéző séta indult, a kor nagyjairól szóló anekdotákkal fűszerezve. Akinek esetleg mindez nem volt elég, a késő esti órákban a fürdőváros atmoszférájáról, a korabeli történésekről hallhatott beszámolót a múzeumban tartott tárlatvezetésen.

Élettel teltek meg a múzeumok erre az éjszakára, annyi volt az érdeklődő, csillogó szempár, hogy nem kérdés, több hasonló rendezvénynek lenne létjogosultsága.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.