Oldal kiválasztása

Befejeződött a közvilágítás felújítása

Uniós pályázati támogatással modernizálták Balatonfüred közvilágítási hálózatát. Egy energiatakarékos, alacsony üzemeltetési költségű, környezetkímélő rendszer váltotta fel az elavult hálózatot.

Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg a város közvilágításának felújítása. Erre Balatonfüred Város Önkormányzata a KEOP-5.5.0/K/14-2014-0006 számú pályázaton közel 135 millió forintot nyert, 100 százalékos támogatással.

Balatonfüred közvilágításának üzemeltetése évről-évre egyre nagyobb terhet jelentett a városnak, ráadásul a hálózat egy része műszakilag elavult, ezért az önkormányzat korszerűsítési, illetve energiahatékonysági tervet készíttetett a közvilágítási rendszer fejlesztésére. A beruházás révén megújult a település közvilágításának jelentős része, 991 darab új, modern, energiatakarékos lámpatestet helyeztek ki az utakra. A LED fényforrással üzemelő lámpák energiafogyasztása jóval kedvezőbb a fénycsöves lámpákénál, a korszerűsítésnek köszönhetően jelentősen, 38%-kal csökkent a város energia fogyasztása. A hálózat fejlesztése nemcsak az energiafogyasztás és az ezzel összefüggő üvegház hatású gázok kibocsátásának mértékét csökkentette, de a rendszer üzemeltetése is kedvezőbb, mivel a LED-es lámpák élettartama jóval hosszabb és működésük is megbízhatóbb. A közvilágítási hálózatot a településrészekhez, illetve az eltérő forgalmat lebonyolító utakhoz alkalmazkodva különböző teljesítményű, ám minden esetben modern és energiatakarékos lámpatestekre cserélték le. A korszerűsítés egy ütemben valósult meg. Az elöregedett, részben nagynyomású nátrium lámpás, részben kompakt fénycsöves hálózat ma már elavultnak számít, sőt a külterületi részeken még higanylámpás fényforrások is üzemelnek, ideje volt tehát a rendszer fejlesztésének. A város kiemelt, Balaton-parti részét nem érinti a beruházás, hiszen ott néhány éve a településfejlesztés részeként kicserélték a lámpákat, igényes kivitelű, halogén lámpatestekre.

balatonfured.hu

Megosztás

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004