Oldal kiválasztása

Remekművek a Vaszary Galériában

Szerző: | 2015-08-22.

A modern magyar festészet remekeiből válogató kiállítás nyílt a Vaszary Galériában. Czóbel, Rippl-Rónai, Kondor, Wahorn és Nádler. Csak néhányan a kiállító művészek közül. Nagy klasszikusok, igazi húzónevek, izgalmas kortárs alkotók. Képek a magyar festészet legmozgalmasabb szakaszából.

– A magyar piktúra kirobbanása a provincializmusból – ezt mutatja meg a kiállítás. Láthatjuk, hogy festészetünk java, soha nem volt provinciális, sőt, végig nézve a gyűjteményt, érthetetlen, hogy miért nem vált legalább néhány alkotónk világhírűvé. A tárlat a történeti időkből a jelenbe vezet minket, a vitathatatlan klasszikusoktól a kortársakig. A kiállítás egyik nagy érdeme, hogy felvállalja a kortárs képzőművészet megítélését, válogat a művek között, ami mindig kockázatos. Az itt látható 42 mű bizonyítja, hogy lelki táplálék a magyar festészet – idézte a lábtörése miatt a kiállítás megnyitóról távol maradó Radnóti Sándor esztéta szavait Geskó Judit művészettörténész.

Képek a megnyitóról. Katt a kis képre.
{photogallery}3283{/photogallery}

A kiállításon látható gyűjtemény Kovalovszky Márta A modern magyar festészet remekei című 2005-ben megjelent könyvéből válogat. A látogatók az elmúlt évszázad magyar festészete egy-egy korszakának jellemző mestereivel találkozhatnak. A festményeken kívül reprodukciók is szerepelnek a kiállításon, így szinte az évszázad összes fő áramlatát bemutatja a tárlat.

A magyar festészet történetének legmozgalmasabb és legváltozatosabb szakasza az 1896-tól napjainkig terjedő több mint száz év. A 19. század végén az akadémizmus ellenében szerveződő nagybányai festőiskola élén Ferenczy Károly adta meg a lökést ahhoz a folyamathoz, amely az egyetemes fejlődés különböző irányzatai felé tájékozódva alakította ki a modern magyar festészet sokszínű képét. A pályája kezdetén francia indíttatású Rippl-Rónai vagy Czóbel, az erőteljes formavilágú Nyolcak, az avantgárd élvonalába tartozó Kassák vagy a Bauhaus tanáraként is ismert Moholy-Nagy, a Bartók szellemiségét követő szentendrei iskola, vagy utóda, a második világháború után alakult Európai Iskola tartoznak többek között annak a hídnak tartópillérei közé, amely napjaink nemzetközileg is ismert mesterein, mint Keserü Ilonán, Nádler Istvánon és másokon át vezet a legfiatalabbakig. Ebből ad ízelítőt a január 3-ig látogatható kiállítás.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004