Oldal kiválasztása

Romantikázás a parton

Szerző: | 2015-09-19.

Az 1800-as évek hangulatát eleveníti fel a rendezvényhez kapcsolódó népi- és iparművészeti kirakodóvásár, és a fesztivál kétségkívül leglátványosabb attrakciója, a  hagyományos felvonulás, hintókkal, huszárokkal.

Tíz évvel ezelőtt, az első rendezvénynek a szezon meghosszabbításán túl az volt a célja, hogy a viseletek, a korabeli zene, az irodalmi részletek,  táncok segítségével megidézze a XIX. század varázsát, a reformkor hangulatát. A látványos múltidézés idővel a város egyik meghatározó programjává vált.

Fotógaléria a felvonulásról. Katt a kis képre.
{photogallery}3320{/photogallery}

Ezúttal is díszes menet vonult végig a Szent István térről a partig. A Kisfaludy Színpadon Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg a jubiláló fesztivált, mint mondta: a Romantikus Reformkor rendezvény példa arra, hogy egy város képes élni a hagyományaiból, úgy hogy hozzáteszi a saját jelenkori értékeit.
– Balatonfüred ebben mindig jó volt, hiszen itt idejekorán felismerték az értékeket, megcselekedték, amire szükség volt a sikeres élethez. Tenkovics Miksa például felismerte a helyi víz gyógyító hatását, ő építtette a fürdőházat. Ebben a városban mindig időben éltek az alkalommal, így volt ez a reformkorban is – vélekedett a miniszter.

Az idei rendezvénysorozat egyik kuriózuma Mága Zoltán hegedűművész estje volt, aki nagy klasszikusokat szólaltatott meg a koncertjén. Volt Monti -csárdás, Kék Duna keringő, Radetzky-marsch, és persze Erkeltől a Palotás.

A rendezvény egyik legérdekesebb programjaként Füred alulnézetben címmel, alternatív múltidézést tartott Katona Csaba történész. Hamiskártyások, örömlányok, kerítők, politikusok, írók és szerencselovagok – mind egy helyen, a tizenkilencedik századi Balatonfüreden. Szakítás az idealizált múlttal, a város korabeli jellegzetes figurái és a fürdőélet pátosz nélkül. Az érdeklődők az Anna-bálok bája mögött meghúzódó történetekkel, Füred kozmetikázatlan 19. századi arcával szembesülhettek. Minderről bővebben itt lehet olvasni.

Ezúttal is lesz bál az Anna Grand Hotel dísztermében, előtte grófok beszélgetésébe lehet belehallgatni. A Romantikus Reformkor teljes programja itt.

Vasárnap kihirdetik a reformkori konyha ízeit, fortélyait megidéző gasztronómiai verseny eredményét, színházi előadás keretében együtt borozgathatunk Petőfivel, lesz musical, a romantikázni vágyók pedig a Jókai nosztalgiahajón indulhatnak neki a Balatonnak vagy tehetnek egy reformkori sétát a parton.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk
  • Mándoki2024-04-17 13.32AgoraA wc legyen nyitva egyetértünk. Bár olykor szoktunk sétálni Akaliban, én azért nem cserélném el Füreddel, határozottan nem, jó itt

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004