Oldal kiválasztása

A két Kisfaludy

Szerző: | 2015-10-17.

A két Kisfaludy címmel tudományos konferenciát rendeznek a városban az alkotók munkásságáról. Diskurzus a hazai irodalom másod-vonalába száműzött testvérekről.

Kisfaludy Sándorral és Kisfaludy Károllyal az elmúlt fél évszázadban meglehetősen mostohán bánt az irodalomtörténet, Kisfaludy Sándor emlékének ápolása jórészt a sümegi és balatonfüredi, Kisfaludy Károly kultusza pedig a győri lokálpatriótáknak köszönhető.
A költő nevét viselő balatonfüredi Kisfaludy Színház és a Hamvas Béla Asztaltársaság eddig is sokat tett a Kisfaludy-kultusz ébrentartásáért, ám az október 23-24-én, a Városi Múzeumban megrendezendő konferencia résztvevői hosszú idő után először azzal a hagyománnyal igyekeznek szembenézni, amely mind az idősebb, mind a fiatalabb testvért a nemzeti irodalmi kánon másodvonalába száműzte.

Sándor nemcsak kezdeményezője, a nemzeti romantikát előkészítő törekvések „zárköve” volt, de öccse, Károly Aurora címen 1822-től megjelent, a magyar romantika első nagy nemzedékét (Vörösmarty, Bajza, Toldy, Szemere Pál, Kölcsey, Vitkovics, Berzsenyi) reprezentáló évkönyvének lelkes, szellemi és anyagi mecénása is.
A konferencia előadásai az 1801-től 1844-ig tartó időszakot és a két Kisfaludy műveinek értelmezéstörténetét kísérlik meg újragondolni. Az idősebb testvér kánonformáló műfajainak, a „poétai román” és a rege újraértelmezésével, a nyelvújító Kisfaludy Sándorral, az idős „regeköltőnek” az 1840-es években már anakronisztikusnak tetsző, de következetes nemesi érték-kultuszával és mentalitásával foglalkoznak a konferencia résztvevői, de a két testvér kapcsolatáról, a nemzeti romantika indulásáról, a dráma- és prózaíró Kisfaludy Károlyról, a Kisfaludyakról élő ellentmondásos képről – és az elutasítás lehetséges okairól – is hallgathatnak előadásokat az érdeklődők.

A konferencia részletes programja itt.

A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézete és a Tempevölgy folyóirat szervezte tanácskozáson több hazai egyetem kutatói vesznek részt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004