Oldal kiválasztása

Adalék a Jókai kultuszhoz

Szerző: | 2015-10-20.

Író leszek, semmi más címmel Jókai életművéről szóló tanulmánykötet jelenik meg a Tempevölgy könyvek soroza-tában. A könyv a Füreden rendezett Jókai- konferencia előadásait tartalmazza.

 

A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, valamint a Tempevölgy folyóirat „…író leszek és semmi más…” Irodalmi élet, irodalmiság és öntükröző eljárások a Jókai-szövegekben címmel még 2014. decemberében rendezte meg azt a tudományos tanácskozást Balatonfüreden, amelynek előadásai most olvashatók lesznek a kötetben.

A Jókai-kultusz városa immáron második alkalommal adott otthont annak a bő egy évtizede, 2004-ben, az író szülővárosában, Révkomáromban útjára indult konferencia-sorozatnak, amely azzal a céllal szerveződött, hogy a Jókai-kutatás új eredményei számára fórumot teremtsen. A korábbi tanácskozások anyagát összefoglaló köteteket élénk szakmai érdeklődés és vita övezte, ami hozzájárulhatott ahhoz a megélénkülő figyelemhez, amellyel ma az irodalomtudomány a Jókai-szövegek felé fordul.

A tanulmánykötet három tematikus blokkban (Az „experimentátor”; Irányok és irályok; Jókai-médiumok) összesen 16 tanulmányt közöl. A kötet szerzői a Jókai-filológia meghatározó személyiségei, monográfusok, a Kritikai Kiadás vezetője és munkatársai, illetve fiatal Jókai-kutatók.

A tanulmánygyűjtemény nem csupán dokumentálja azt a pozitívan értékelhető folyamatot, amelynek eredményeképpen Jókai művei ismét az irodalomtudomány érdeklődésének homlokterébe kerültek, hanem hozzájárulhat ahhoz is, hogy ez a fordulat a szélesebb olvasóközönség számára újra attraktív, olvasásra érdemes szerzővé tegye a magyar olvasó „megteremtőjét”, Jókai Mórt. Az új szempontú értelmezések segíthetik a középiskolai tanárokat abban, hogy a Jókai-korpusz egyes szövegeit az oktatásban is hozzáférhetővé, „olvashatóvá” tudják tenni az olvasásra most szocializálódó nemzedékek számára.

A Hansági Ágnes és Hermann Zoltán szerkesztette kötet bemutatóját október 23-án, 19 órakor rendezik a Városi Múzeumban A két Kisfaludy című irodalmi konferencia keretein belül.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004