Oldal kiválasztása

Füredi panaszkönyv – Az elégedetlenkedés örök

Szerző: | 2015-11-07.

Volt egy könyv, amely az ivókút mellett állt kihelyezve négy éven át, bárki írhatott bele. Ez lett a füredi panaszkönyv, a korabeli elégedetlenségek, javaslatok kötete. A reformkori balatonfüredi fürdőélet egyik legérdekesebb, évtizedekig kallódó dokumentumát most újra kiadták.

– Fontos és unikális kiadványa ez Balatonfürednek. Egy összetett könyv, amely nemcsak az 1836-1840 között itt járt fürdővendégek véleményét tartalmazza, de a város történetét is bemutatja – méltatta a Hudi József gondozásában megjelenő Füredi panaszkönyv (Panaszok, javítások ’s szépítések javallatoknak jegyzőkönyve) című kötetet Katona Csaba történész, a könyv bemutatóján.

Túlságosan hangos zene, rossz ételek, bumfordi kiszolgálás, elkülönülő csoportok gőgje, kirívóan öltözködő vendégek – íme néhány korabeli panasz. „Kívánatos lenne fürdőhelyi adót bevezetni minden olyan vendég számára, aki három napnál többet tölt Füreden, minden héten egy forintot kellene fizetnie, mely összeget a javításokra a fürdő szépítésére lehetne felhasználni.”
„Itt minden fölöttébb drága! Drágák az itt mulathatás sok egyéb eszközei és czéljai” – így egy másik bejegyzés.

Van, aki a táncterem leparkettázását követeli, van, aki a Horváth-ház szobáinak kulcsait cseréltetné le, van, aki a lehetetlen szolgálókra panaszkodik, többen a fürdő korszerűtlenségét ecsetelik, a külföldi vendégek pedig a Füreden tapasztalható túlzott patriotizmust róják fel.

Mintha mi sem változott volna az elmúlt kétszáz évben, hasonló panaszok, magabiztos kritikák és az állandó elégedetlenkedés.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}3408{/photogallery}

A könyvet a fürdő üzemeltetői valóban azzal a szándékkal helyezték ki, hogy megismerjék a vendégek véleményét – ez mindenképpen figyelemre méltó cselekedet – vélekedett Katona Csaba, aki hangsúlyozta, a bejegyzésekből szépen lekövethető, ki mindenki járt itt Füreden fürdeni.

A könyvbemutatón Hudi József elmondta, nem kis gondot jelentett a könyvben szereplő megannyi kézírás elolvasása, a kevésbé ismert bejegyzők kilétének kiderítése. – Kétségtelen némely bejegyzés a korabeli nyelvhasználat miatt elég kimerítő olvasmány, de lábjegyzetekkel, kiegészítésekkel igyekeztem segíteni a könnyebb érthetőséget – mondta a szerző.

A sokáig elveszettnek hitt dokumentum a közelmúltban, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Levéltárából került elő.

A panaszkönyv bevezetése 1836-ban a nyilvánosság új fórumát teremtette meg. A fürdővendégek nemcsak panaszaikat, kritikai észrevételeiket, hanem a fürdő fejlesztésére vonatkozó javaslataikat is beleírták a kötetbe, természetesen nevüket vállalva. A magyar és német nyelvű címmel ellátott kötetet, lévén négy éven keresztül az ivókút mellett volt megtalálható, bárki elolvashatta, sőt véleményezhette a korábbi bejegyzéseket.

A téglalap alakú, vaskos, bőrkötéses, aranyozott bordázatú könyvet laponként megszámozták, egészen a 116. oldalig. Az utolsó bejegyzést báró Vécsey Pál írta, ezt valamiért utólag, ceruzával számozták meg. A Panaszkönyvbe jegyzettek egyébként nem bizonyultak hiábavalónak: az 1860-as évek közepétől a századelőig nyúló fürdőfejlesztés esetén, lényegében minden felrótt hiányosságot orvosoltak.

A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában megjelenő kötet a Városi Könyvtárban illetve a Vaszary Villa könyvesboltjában megvásárolható.

A könyvbemutatón átadták a Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete kitüntető címet is, amelyet Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezetője vehetett át Bóka István polgármestertől, a város kulturális-, sport-, idegenforgalmi életének támogatásáért, a város értékeinek megőrzése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004