Oldal kiválasztása

Új fényben a Balaton – 300 milliárd a régió fejlesztésére

Szerző: | 2015-11-12.

300 milliárdos fejlesztési forrást vehet igénybe a 2014-20 közötti időszakban a balatoni régió. Soha nem volt még ilyen mértékű fejlesztés a térségben, amely egy komplex program, a turizmus mellett a természeti, a gazdasági és kulturális környezetet is egyaránt érinti. Nagy lehetőségek előtt áll Balatonfüred is.

 

A 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban több mint 300 milliárd forint jut a balatoni térség fejlesztésére. A csomag stratégiai irányai a turisztika-, a közlekedés-, a gazdasági és innovációs-, valamint a területfejlesztés, továbbá az egészséges Balaton termékek, a vízminőség illetve biztonság és a humánerőforrás fejlesztések – jelentették be a városban rendezett, a kabinet, valamint a kiemelt üdülőkörzet országgyűlési képviselői részvételével tartott sajtótájékoztatón.

– 300 milliárdos támogatási lehetőséghez jut a térség, ez egy lehívható összeg, amire legkésőbb 2017 nyaráig pályázni kell. Magyarországon jelenleg nincs még egy ilyen volumenű, komplex fejlesztési program. Rendkívüli lehetőség előtt áll a régió, a fejlesztési koncepció sok fontos szempontot tartalmaz, ezúttal egy összehangolt, egymáshoz illeszkedő, az egész régiót átfogó fejlesztési programról van szó, amely helyzetbe hozza a vállalkozásokat – jelentette be Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: a kormány eltökélt szándéka, hogy Európa egyik kedvenc tavát és régióját példamutató módon fejlessze.

A program keretében többek között négy milliárd forintból megújítják a Balatoni Bringakörutat, komplex szolgáltatásokat nyújtó kikötő fejlesztések indulhatnak, felújítják a Sió zsilipet, megvalósulhat a balatoni körvasút, fejlesztik a közúti-, a vasúti-, illetve a vízi közlekedést, támogatást kapnak a borászatok, helyi piacokat hoznak létre és külön hangsúlyt kapnak az egészséges balatoni termékek.

Bóka István a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere kiemelte: történelmi lehetőség előtt áll a régió, végre a fejlesztési tervek mellett jelentős anyagi forrás is rendelkezésre áll, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

– Ezúttal nemcsak a turizmus támogatásáról van szó, a program módot ad arra, hogy fejlesszük a térségben a gazdaságot illetve a humán infrastruktúrát. Jelentős munkahelyteremtés előtt állunk, sokat segíthetünk a kis- és középvállalkozásoknak, lehetőségünk lesz a régió megerősítésére, hogy annak léte, ne csak a turizmustól függjön. Hangsúlyozom, hogy ez mind csak lehetőség, rajtunk áll, hogy megfelelő pályázatokkal élni tudjunk ezzel a támogatási kerettel – fogalmazott Bóka István.

A város polgármestere a balatonfured.hu kérdésére elmondta, Balatonfüred is sokat profitálhat a fejlesztési csomag révén, több fontos fejlesztési elképzelés áll startra készen.
– A felső városrész rehabilitációja, a kemping területén található kikötő fejlesztése, egy napelem-park létrehozása, az iparterület infrastrukturális fejlesztése, az elektromos autóbusz és hajó közlekedés fejlesztése, a kutatási központok mellé egy akadémia létrehozása, szálláshely bővítés illetve a Brázay strand valamint a horgász egyesület területén egy mindenki számára nyitott közpark létrehozása az elsődleges célunk – sorolta az elképzeléseket Bóka István.

A sajtótájékoztatón részt vett Kovács Zoltán Veszprém megye fejlesztési biztosa, országgyűlési képviselő is, aki hangsúlyozta: hosszú előkészítő munka zajlott az önkormányzatok illetve Somogy, Zala és Veszprém megye között, de megérte a sok egyeztetés, hiszen egy átfogó fejlesztési programot tudtak kialakítani, aminek megvalósításához most először pénz is rendelkezésre áll.

Kontrát Károly, országgyűlési képviselő hozzátette: a régió 2020-ra nemcsak az ország legszebb üdülő körzete lesz, hanem az unió egyik legbiztonságosabb turisztikai térsége.
A rendezvényen részt vett még Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Móring József Somogy megye fejlesztési biztosa, országgyűlési képvisel és Manninger Jenő, Zala megye fejlesztési biztosa, országgyűlési képviselő. Mindannyian egyetértettek abban, hogy rengeteg összehangolt munkára lesz szükség ahhoz, hogy megvalósuljanak a fejlesztési elképzelések és a balatoni régió valóban hozzájusson a rendkívüli, 300 milliárdos támogatási összeghez, amelynek jelentős részét az unió adja, de az állam is 25 milliárd forintot tett hozzá.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004