Oldal kiválasztása

Napenyészet a legszebb szó – Kulturális hétvége

Szerző: | 2015-11-14.

Könyvbemutató, Krúdy reggeli, nép és komolyzenei koncertek illetve közös szavalás a Kiserdőben – háromnapos hétvégi programmal ünneplik a városban a Magyar Nyelv Napját.

Idén is megemlékeztek a Magyar Nyelv Napjáról a városban, az irodalmi programok mellett ezúttal a zene és a gasztronómia is helyet kapott.

Orbán János Dénes költővel közösen szavalt több tucat füredi diák a Kiserdőben az egykori kőszínház oszlopainál. A költő megjegyezte, kissé zavarban van, hiszen eddig mindig halott költők verseit idézték meg az ünnep keretében.
– Olvassatok verseket, regényeket, mert így lehet megtanulni az anyanyelvünket. Aki választékosan fogalmaz, az kitűnik a tömegből. Így lehet az irodalommal ismerkedni, figyelmet kivívni a fiúknál és a lányoknál – mondta.

A közös szavalás után is kortárs versek hangzottak el, „Hol irodalom van, ott irodalom van, előszivárog DNS-ből vagy honnan. A tükörből mögüled előbújnak a múltak s a régit adják el veled újnak” zengtek többek között Lackfi János szavai, és valóban, szinte megelevenedett az irodalom a Kiserdőben.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}3413{/photogallery}

Délután a József Attila-díjas író, Ferdinandy György legújabb, Fortuna szekerén című, válogatott elbeszéléseket tartalmazó kötetét mutatták be a Vaszary Villában, ahol a szerző dedikálta is új könyvét, amelyről elmondta: olyan külföldi lapokban közölt írásait tartalmazza, amelyek már sehol sem hozzáférhetők, így a maga számára is rendkívüli értékkel bír a kiadvány.

A beszélgetés után közvetlenül Dinnyés József dalnok adott műsort egy szál gitárral. A közönséget szinte egyenként megszólító énekes a megzenésített versek között irodalmi anekdotákat, történeteket osztott meg az érdeklődőkkel. A napot a Tükrös Zenekar koncertje majd Vastag Richárd táncháza zárta.

A rendezvény részeként idén Kisfaludy Sándor legszebb szavát keresték. 59 különböző szóra érkezett szavazat, végül a voksok alapján a napenyészet lett a befutó.

Szombaton a Komolyzenei Esték sorozat keretében egy különleges koncerttel folytatódtak a programok, Vásáry Tamás zongoraművész adott koncertet a Mendelssohn Kamarazenekarral közösen. Az esten nemcsak Haydn zenéje csendült fel, a Kossuth-díjas zongoraművész a tételek között kisebb előadásokat is tartott a zeneszerzőről.

Vasárnap Krúdy a fazékból címmel rendeztek irodalmi reggelit. Erről bővebben itt.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, ugyanis 1844-ben ezen a napon tette az országban hivatalos nyelvvé a magyart a reformkori országgyűlés.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Jelentkezés a Borhetekre

Augusztus 9. és szeptember 1. között rendezik meg idén a Borheteket. 24 borász települ ki a sétányra.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004