A hattyúk tava – Táncelőadás gyerekeknek

A Szegedi Kortárs Balett A hattyúk tava előadásával egy ízig-vérig mesevilág tárul fel a színpadon. Csajkovszkij zenéje és a klasszikus történet gyerekeknek írt koreográfiával.

– Kifejezetten a gyerekek számára készítettük az átiratot. Interaktívabb, dinamikusabb, játékosabb az előadás, a gyerekek bele tudnak szólni az eseményekbe, bekiabálhatják véleményüket, tanácsokat adhatnak a szereplőknek, ez mindig nagy sikert is arat a körükben. Igyekeztünk úgy megformálni a karaktereket, hogy a gyerekek könnyen azonosulni tudjanak velük. Az eredeti darabhoz képest néhány új állatkarakter jelenik meg a darabban, a hattyúk táncát pedig négy kis kacsa táncolja – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Juronics Tamás az előadás rendezője.

A Kossuth-díjas koreográfus, a gyerekeknek szóló előadásában a mesevilág megjelenítése a legfontosabb. Az elsősorban az óvodásoknak és kisiskolásoknak készült színpadi művet a hattyúk szépséges világának megidézése, a jó és a rossz küzdelme jellemzi. A vetített háttér előtt zajló történet szinte rabul ejti a gyerekeket.
A táncművész hozzátette: az egyfelvonásos darabot a látványos és szép koreográfia, valamint Csajkovszkij varázslatos muzsikája a legkisebbek számára is vonzóvá teszi.
– Az előadás által a gyerekek megszeretik a táncot, szembesülnek vele, hogy mozgással mennyi mindent ki lehet fejezni. Ezért készítettük a Diótörőt illetve A hattyúk tavát, hiszen ez a generáció tíz év múlva, ideális esetben, ott fog ülni a társulatunk előadásain – mondta Juronics Tamás.

A Kisfaludy Színház évek óta fontosnak tartja a kortárs tánc népszerűsítését, ezért minden adventkor egy táncmesét hív meg a városba. Az előadást a Mesekastély sorozat keretében december 6-án, vasárnap, délután öt órakor láthatja a közönség a Balaton Szabadidő Központban. További részletek itt.

A komolyzenei repertoárból, többek között Csajkovszkij, Sztravinszkij, Bartók, Orff, Eötvös műveire készült táncszínházi darabok mellett zenei montázsokra komponált koreográfiák alkotják az együttes sokszínű repertoárját. Juronics Tamás vezetőkoreográfus mellett több élvonalbeli európai koreográfus alkotott modern táncműveket az Európa-szerte ismert együttes számára. A társulat 1993-ban vette fel a Szegedi Kortárs Balett nevet, s akkor lett az újjáalakult együttes művészeti vezetője Juronics Tamás, igazgatója pedig Pataki András.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.