Oldal kiválasztása

Tovább fejlődik a város

Szerző: | 2015-12-07.

Új, jelentős fejlesztések várhatók a városban. Füred egyre népszerűbb, több a vendég és több a bevétel is.Tavaszra elkészül a nagyon várt uszoda – hangzott el a fórumon.

 

– A város bevételei nőttek. Adataink szerint a tavalyi évhez képest az iparűzési adó jelentős mértékben, 30 százalékkal nőtt, ami mintegy 150 milliós bevételt jelent, és 10 százalékkal több idegenforgalmi adó folyt be. Közel tíz százalékkal nőtt a városban regisztrált vendégéjszakák száma, ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 13 százalékos növekedést mutat – mondta a közösségi házban tartott beszámolójában Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: az idei év egy átmenti időszak volt, jövőre, elsősorban uniós források révén, több jelentős fejlesztésre lesz mód.

Idén egyebek mellett megújult a város közvilágítása, átadták az arácsi sportcentrumot, elkészült a Tagore sétány rehabilitációja, napelemmel látták el az iskolákat, és közel 200 millió forint értékben végeztek út és járda felújítást a településen. A buszállomás átépítése befejeződött, a hozzá szervesen kapcsolódó vasútállomás rehabilitációja várhatóan jövő tavaszra készül el, és áprilisban átadják a városi uszoda épületét.
Nőtt az önkormányzati vagyon, hiszen 2,2 milliárd forinttért, állami támogatással, a város megvásárolta a Füred Kempinget, az önkormányzat tulajdonába került a Dőry Villa illetve a Helka épületegyüttes is.

2016-ban elkezdődhet a kemping kikötőjének fejlesztése, a Brázay strand illetve a jelenlegi horgász tanya területén egy mindenki számára nyitott közpark kialakítása, egy napelem-park létrehozása, elektromos autóbuszok beszerzése. A társasági adók bevételéből a Radnóti valamint az Eötvös iskolákban új tornacsarnokok építése valósulhat meg, az uszoda mellett pedig egy kézilabda akadémiát létesítenének, amely egy ötven szobás szállodai résszel egészül ki.

– Nagyon fontos, hogy minél nagyobb területen elérhetővé tudjuk tenni a közvetlen vízparti kapcsolatot. Erre komoly igény van. Ezért szeretnénk, az úgynevezett gyógyüdülőhely fejlesztési lehetőségek keretében, a szívkórház tulajdonában álló Brázay strandot illetve a horgász egyesület területét parkosítani, mindenki számára elérhetővé tenni. Így egy rendkívül jó adottságú, két hektáros part menti szakaszt tudnánk megnyitni – hangsúlyozta Bóka István, aki kitért arra is, hogy a jövőben tehermentesíteni szeretnék a Tagore sétányt is, kevesebb kitelepüléssel járó rendezvény kapna ott helyet.

Szeretné a város az államtól térítésmentesen megszerezni az Uni Hotelt és a BM Üdülőt, ahol a tervek szerint idősek otthona létesülne. Napirenden van a felső városrész rehabilitációja, a Füred-Tihany közötti kerékpárút fejlesztése, a móló rehabilitációja, a Lóczy-barlang látogatóközpontjának megépítése, a Csopak és Füred közötti egykori római út illetve a Horváth Mihály utca teljes felújítása, valamint a városi könyvtár, a közösségi ház felújítása és a Lóczy gimnázium új szintjének kiépítése – sorolta az elképzeléseket Bóka István, megjegyezve: még nem látni pontosan, mire adnak lehetőséget majd az uniós pályázatok.

A közmeghallgatáson szóba került a városi uszoda illetve a busz és vasút állomás építésének jelentős csúszása. Bóka István ezzel kapcsolatban elmondta: a MÁV illetve a kivitelezést végző vállalkozó között jelenleg is zajlik egy 70 milliós tételről szóló jogi vita, ez késlelteti a beruházások befejezését.
– Nem az önkormányzat a megrendelője a pályaudvar építésének, ha tőlünk függne, már készen lenne a beruházás. Ugyanaz a vállalkozó végzi az uszoda és a pályaudvar építését, ám önhibáján kívül egy éven keresztül nem jutott pénzhez, ami jelentősen lassítja a beruházásokat. A pályaudvar esetében egyébként nyílt közbeszerzési eljárást írtunk ki, amelyre három cég jelentkezett, az egyetlen reális pályázatot a jelenlegi kivitelező adta. A Volánhoz tartozó területet befejeztük és átadtuk, a MÁV-val viszont nagyon nehézkes az együttműködés. Az uszodánál most reményeim szerint felgyorsulnak az események, áprilisra kész lehet az építkezés – vélekedett a fórumon a polgármester.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004