Oldal kiválasztása

Advent a városban – Koncertek és kiállítások

Szerző: | 2015-12-12.

A Piros templom előtt felállították a betlehemi szoborcsoportot, ezzel kezdetét vette az advent. A várakozás időszakában számos program közül válogathatnak a városba látogatók.

A betlehem állítás az egyik legelterjedtebb karácsonyi szokás, Balatonfüreden is évek óta ezzel kezdődik az advent. A ferencesekkel terjedt el a hagyomány Európában. Szent Ferenc betlehemét ugyan még nem a templomban mutatták be, hanem egy erdőben, de a 15-16. században már általános szokásnak mondható a betlehem állítás. A betlehemek állandó szereplői a Szent Család tagjai, Mária, a kis Jézus, Szent József, a pásztorok, a háromkirályok, illetve az ökör és a szamár.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}3439{/photogallery}

A Piros templom előtti rendezvény főszervezője, Schindele Györgyné, a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának elnöke a régmúlt, gyermekkori karácsonyokat idézte fel. Műsort adott Balatonfüred Város Vegyeskara, a betlehemi történetet pedig a Tündérkert óvodásai elevenítették meg.

Ezzel el is kezdődött a városban az advent, amely bővelkedik programokkal. A Vaszary Galériában három kiállítás látogatható decemberben. A modern magyar festészet remekeiből válogató tárlaton többiek között Czóbel, Rippl-Rónai, Kondor, Wahorn és Nádler alkotásai láthatók, de Vaszary János festményein keresztül betekintést kaphatunk a híres család történetébe is, vagy éppen beleshetünk az egykori kispolgári romantika miliőjébe a Cilinder és lokni című gyűjteményes biedermeier tárlaton.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}3456{/photogallery}

December 12-én, a Vaszary Villa parkjában egy több mint tíz méteres feldíszített fenyő és ünnepi kivilágítás várta a karácsonyra készülőket. A város fájánál a polgármester mondott beszédet, volt közös éneklés, mézeskalács készítés és egy kis könnyed helytörténet. Miközben a leereszkedő este adott jó kis hangulatot a villának és udvarának az érdeklődők forralt bort markolva melegedhettek a parkban rakott tűznél.

A programoknak még nincs vége, lesznek meseelőadások a gyerekeknek, a Vaszary Galéria alkotóműhelyében múzeumpedagógus segítségével lehet kipróbálni az alkotás rejtelmeit, a Fehér templomban pedig gyermek illetve felnőtt kórusok adnak koncertet.

Az irodalom iránt érdeklődőkre könyvbemutatók várnak, de lesz egy izgalmas beszélgetés Bartók és a Nyolcak címmel művészettörténészek közreműködésével is. Borverseny és borbál is dukál az ünnep előtt, az újév pedig Izaki Maszahiro és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertjével kezdődik. Részletes program itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004