Elhunyt Szekeres Károly keramikusművész

Hosszan tartó, súlyos betegség után, január 3-án elhunyt Szekeres Károly Munkácsy-díjas keramikusművész. A Balatonfüreden élő alkotó februárban lett volna hetvenhat éves.

Szekeres Károly 1940-ben Zánkán született. 1967-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, mestere Schrammel Imre volt. 1955-től porcelánfestő, 1967-től 2000-ig a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Herendi Majolikagyár tervező iparművésze. Több használati tárgyat tervezett, a közel négy évtized alatt több tízmillió darab járta be a világot a Távol-Kelettől Nyugatig. A sokszorosítható termékek mellett a kezdetektől fogva az agyagban rejlő lehetőségekkel kísérletezve építészeti, szobrászati, festészeti alkotásokat is készített, számos egyéni kiállítása volt, több munkája látható köztereken. 1987-ben Érdemes művész díjat kapott, tavaly novemberben vehette át a Magyar Művészeti Akadémia iparművészeti és tervezőművészeti díját.

A Füred tévé visszaemlékezése itt látható.

„A napvilágot a zánkai faluvégén láttam meg. Szép, de nehéz gyermekkorom volt. Nem tartoztam a legjobb tanulók közé, mert a barkácsolás, festés, rajzolás sok időmet lekötötte. Mindig is szenvedéllyel rajzoltam és festettem tájakat, portrékat, tanulmányoztam kis és nagy mestereket.
Szembeszállok az ősi anyaggal, viaskodok vele, alakítom, formálom, többféleképp jelenítem meg, de tudom, hogy nem én leszek győztes.
Nagy kalandot jelentett számomra a kerámiamesterség, de már látom, nem jutok a végére”  – fogalmazott önéletrajzában.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.