Oldal kiválasztása

Átadták a város kulturális díját

Szerző: | 2016-01-20.

Az élet minden fontos kérdése, kulturális kérdés is egyben, a kultúra ereje felbecsülhetetlen – mondta a Magyar Kultúra Napján Hammerstein Judit. Füred kulturális díját Pálffy Károly vehette át.

– Ahol sorvad a kultúra, ott a nemzet és az egyén is sorvadásra ítéltetett. A kultúra meghatározza az egyéni és a közösségi identitást is. Balatonfüreden jó helyen vagyunk, hiszen messzire hangzó kulturális szerepe van a városnak. Nemcsak kultúrtörténetileg jelentős település, de eredeti módon járul hozzá a jelenünk kultúrájához is – fogalmazott a gálaesten Hammerstein Judit a Balassi Intézet főigazgatója, aki hangsúlyozta: Magyarország kulturális kisugárzása erős, óriási lehetőségei vannak az országnak.

Az ünnepségen aláírták a város és a Balassi Intézet stratégiai megállapodását. Ez egy kulturális, idegenforgalmi együttműködés, a jövőben jelentős belföldi illetve külföldi programokon is együtt jelenünk meg a várossal – hangsúlyozta a magyar kulturális diplomácia legfontosabb intézetének igazgatója.

Fotógalériáért katt a kis képre.
{photogallery}3481{/photogallery}

Az ünnepségen átadták a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést, amelyet Pálffy Károly tanár, festőművész, grafikus vehetett át, a több évtizedes kiemelkedő színvonalon végzett pedagógiai, valamint képzőművészeti tevékenysége elismeréséül.
Pálffy Károly 1949-ben született Tapolcán. A középiskolát Veszprémben végezte, majd Pécsett szerzett rajz-biológia szakos tanári diplomát. 1974 óta él és dolgozik Balatonfüreden. A város általános iskoláiban és gimnáziumában tanított. Hatására tanítványai közül többen művészpályára léptek, őt vallják mesterüknek.
Pálffy Károly művészként megrögzötten kötődik a Balaton-felvidékhez kiemelten Balatonfüredhez és a Balatonhoz. Alkotásiban az ember és a természet szimbiózisa, egymásra hatása jelenik meg, – általuk egy meghitt, mélyen átélt világot jelenít meg. A természet mikro és makro világa, a táj és benne az ember léte – áll művészi gondolkodásának középpontjában.
„Képeimmel a szépséget és a szeretet szeretném közvetíteni az embereknek, azt a szépséget, szelídséget, ami szinte árad a természetből. Benne lenni a tájban, a témában, hogy a mű lelkileg fölemelő legyen” – fogalmazta meg művészi hitvallását.
Számos balatonfüredi könyv valamint kiadvány borítólapját tervezte és illusztrálta. Egyik alapító tagja a Füredi Műhelynek, a későbbi Művészklubnak. Rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításon, itthon és külföldön egyaránt. Pedagógiai és művészeti munkásságát 2003-ban Pro Comitátu, 2005-ben pedig Balaton Díjjal ismerték el. 2011-ben Balatonfüred Város Kulturális Nagykövete kitüntető címet érdemelte ki.

Az Anna Grand Hotelben rendezett esten a Trió a la Kodály (Oláh Dezső – zongora, Erdő Zoltán – klarinét, Tar Gergely – ütőhangszerek) adott koncertet. Kodály zenéje szólalt meg más köntösben, tele reflexiókkal, improvizációkkal. Kortárs jazz volt a javából, finom utalásokkal és hangulatváltásokkal. Az utóbbi idők egyik legjobb füredi koncertjét hallhatta a közönség.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004