Oldal kiválasztása

Élesítik a városba telepített szuper traffipaxot

Szerző: | 2016-03-22.

Április elején élesítik a városba telepített megfigyelőkaput, azaz a kamerás mérő állomást, az úgynevezett szuper traffipaxot, amely a 71-es úton a MOL-kút keleti kijáratánál áll.

A 14,5 milliárd forintnyi európai uniós pénzből felállított rendszert még tavaly decemberben mutatta be az Országos Rendőr-főkapitányság, és bár az azóta eltelt több mint 3 hónapban már működtek a kamerák, a tesztidőszaknak köszönhetően büntetést még egyetlen esetben sem róttak ki.
A Balaton körül több helyen is létesítettek mérőállomásokat, a rendőrség tájékoztatása szerint a fixen felállított traffipaxok elsősorban a közlekedés biztonság javítását szolgálják, ezért balesetveszélyes helyeken állították fel őket.

Balatonfüreden a MOL-kút keleti kijáratánál lévő rendszer mindkét irányba képes a mérésre, hatótávolsága kitűnő, több száz méter távolságból is beméri a sebesség határt túllépő autókat, sőt éjszaka is működik. A rögzített kamerák egyetlen felvétele alapján akár három-négy bírságot is kaphat az autós. A lézerszkennerrel is ellátott kamerák akár fél tucat közlekedési és közigazgatási szabálysértést szűrhetnek ki.

Az oszlopokra szerelt kamerák az első és a hátsó rendszámot is képesek leolvasni, a lézerszkenner 3D-s modellt készít az autóról, a radar pedig a jármű sebességét is méri. Mindezekkel az adatokkal a VÉDA képes kiszűrni, ha az autós átlépi a záróvonalat, gyorsabban hajt a megengedettnél, átmegy a piros jelzésen vagy épp olyan irányba hajt tovább, amerre a közúti jelzések szerint ezt nem tehetné meg. A rendszer kiszűri, hogy van e az autónak érvényes kötelező biztosítása és műszaki vizsgája.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szuper traffipaxot április 5-én élesítik, ettől kezdve a szabálytalankodó autósok számíthatnak a bírságokra. e-útdíjas kamerákat már élesítették, a traffipax funkciót tesztelik.

A mérőrendszert egyébként tábla is jelzi, igaz ez meglehetősen közel áll a megfigyelőkapuhoz, vagyis mire észleli az autós, már a kamera bemérte a sebességét.

A megyében telepített összes megfigyelőkapu itt látható.

Még 2013-ban vezették be a megtett úttal arányos elektronikus útdíj szedési rendszert, amely a hazai úthálózat (autópályák, autóutak és főutak) kijelölt, összesen 6500 km hosszú szakaszaira vonatkozik. A rendszer megfelel az európai uniós technológiai követelményeknek és Európai Elektronikus Útdíj Szolgáltatás (EETS) kompatibilis. A megtett úttal arányos díjfizetés mértéke függ a használatba vett út kategóriájától illetve a gépjármű kategóriájától.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Albina

2024-05-19. 18.00 Zsidó Kiválóságok Háza

Színházi előadás.

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004