Jókai barátai – XXV. Jókai Napok

A kultúra melletti kiállás és valamiféle szembenállás, hogy itt vagyunk. A mai kor kulturális analfabétizmusa, a világméretű elhülyülés fenyegeti Jókait, és a könyvekben lévő teljes szellemi vagyonunkat – e szavakkal nyitotta meg a 25. Jókai Napokat Szőcs Géza költő.

– Sokan úgy gondolják, hogy nincs már szükségünk Jókaira, korunk gyermekének hőse már nem a Kőszívű ember fiai, generációk gondolják, hogy haszontalan stílusirányzat a romantika. De a romantika az emberi lélek egyik évszaka, és mint ilyen, örökkévaló. Óvni kell a könyveket, mert gazdagítják a személyiségünket, bennük van mindannyiunk szellemi vagyona. Ezért fontos a Jókai Napok, meg kell menteni a könyveket a következő generációk számára, nekünk Jókai barátainak – fogalmazott Jókai egykori villájának udvarán tartott ünnepi beszédében Szőcs Géza költő, miniszterelnöki tanácsadó.

Fotógalériáért katt a kis képre.
{photogallery}3622{/photogallery}

A nagy írónak állít emléket immár több, mint húsz éve a rendezvénysorozat, amely egyben Füred egyik emblematikus eseménye. Jókai szerves része a város mindennapjainak – mondta Hári Lenke alpolgármester.
A megnyitó után az érdeklődők megnézhették a megújult Jókai-villát, amely ezentúl új enteriőrrel várja a látogatókat. Részletek itt.

A Jókai Napok könyvbemutatóval folytatódtak, Praznovszky Mihály irodalomtörténész, mutatta be a maga sajátos stílusában a legfrissebb Jókai-napi kis könyvet. A nosztalgiázást kedvelők reformkori sétán vehettek részt, az esti gálaesten bemutatkozott a rendezvény díszvendége: Vác városa, amellyel kulturális partnerséget kötött Füred.

Szombaton a Koloska-völgyben az elmaradhatatlan Jókai-bableves főzőversenyt rendezték meg ragyogó napsütésben. A rendezvény záró napján, szintén a Koloska-völgyben, Jókai Majális volt gyermekprogramokkal.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.