Oldal kiválasztása

Vitorlát bontottak – Évadnyitó vitorlásverseny

Szerző: | 2016-05-07.

A Kishamis fedélzetén felvonták a nemzeti lobogót és a legénység megkoszorúzta a tavat – ezzel kezdetét vette az idei vitorlázási szezon. Százhatvan hajóval elrajtolt az évadnyitó verseny. A balatoni hajózás két korelnökét a Helkát és a Kelént is megünnepelték.

A Vitorlabontó ünnepség hagyományaihoz hűen idén is a hazai vitorlássport legendás hajójáról, a 120 éves Kishamisról koszorúzták meg a Balatont.
Az ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte: a vitorlázás komoly szerepet játszik a balatoni turizmus életében. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a sportágban elért sikereket foglalta össze.

A vitorlásévadot Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára nyitotta meg, aki a sportág elmúlt időszakban elért eredményeit méltatta, külön kiemelve, hogy a riói olimpián a vitorlássport – a szörfösökkel együtt – öt indulóval büszkélkedhet.

Fotógalériáért katt a kis képre.
{photogallery}3635{/photogallery}

Rendhagyó módon ezúttal a Balatoni Hajózási Zrt. két korelnök hajóját, a 125 éves Helkát és Kelént is megünnepelték a füredi mólón.

– A balatoni hajóflotta e két gyönyörű nosztalgiahajója egyedi látványt és élményt kínál az ide érkező vendégeknek. A hajók történelmük és a jelenük révén is szorosan kapcsolódnak a városhoz – fogalmazott Bóka István polgármester.
Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az idén 170. hajózási szezonját ünneplő BAHART kiemelt figyelmet fordított a két nosztalgiahajóra, amelyek megújulva vágnak neki a szezonnak.

Az eseményt ünnepélyes tortavágás zárta, majd a közönség sétahajózásra indulhatott a Helka fedélzetén, a kikötőben maradt Kelén pedig a reformkori kávéházat idéző újragondolt belső terével várta az érdeklődőket.

A beszédek után a szezont hivatalosan is megnyitották, majd délben a móló előtti vízfelületen, 160 hajóval elrajtolt az évadnyitó verseny.

Az első balatoni vitorlabontót 1935. június 9-én rendezték. Az ünnepségnek is fontos szerepe volt az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Ma már jelentősen hosszabb a versenyszezon, hiszen a vitorlás évad március végétől november közepéig tart.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004