Oldal kiválasztása

Szelíd humorú klasszikusok

Szerző: | 2016-05-13.

Sajdik Ferencnek, a szellemes és szabad rajzok készítőjének nyílt kiállítása a Kisfaludy Galériában. Úgy rajzol, ahogy a varázsló felemeli az ujját – mondta Csukás István.

A kiállítás előtt Csukás István tartott rendhagyó irodalomórát, amelyen többek között kiderült: eredetileg hegedűművésznek készült, mesehőseinek neve láttán pedig ideggyógyász barátja tudakolta, hogyan jutnak eszébe ilyenek. A Kossuth-díjas írónak Pom Pom a kedvenc figurája, mert senki nem tudja megmondani róla valójában micsoda, legkedvesebb könyve pedig a Keménykalap és Krumpliorr, amelynek fagylaltárusa, Bagaméri, valóban létezett, méghozzá szülővárosában, Kisújszálláson.
– Most már csak úgy tudom elképzelni a mesefiguráimat, ahogy Sajdik Ferenc megrajzolta őket – mondta az író, aki többször elismételte a nap mottóját: aki olvas, annak ész van a fejében, aki nem olvas, annak fejében szilvalekvár van.

Fotógalériáért katt a kis képre.
{photogallery}3646{/photogallery}

Az író nyitotta meg Sajdik Ferenc Kossuth-díjas grafikusművész életművét bemutató kiállítását is, amelyen egyebek mellett a szerző mesehősei Mirr-murrtól, Pom Pom-on át, Süsü a sárkányig is láthatók.
A zsúfolásig telt galériában Csukás István úgy vélekedett: Sajdik egy igazi varázsló, rajzai mesélnek, nincs hozzá hasonló művész.
– A gyermekek képzeletével képes versenyre kelni, ami ugye végtelen. Szelíd humor jellemzi munkáit. Keveri a valóságot a csodával, mi pedig boldogan hagyjuk magunkat elcsábítani.

Hári Lenke alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, Balatonfüred ebben az évben Váccal kötött kulturális együttműködést, így láthatók egy hónapon át a városban Sajdik Ferenc rajzai. A grafikák vidám és pontos világlátásuk révén egyfajta tájékozódási pontok – fogalmazott Hári Lenke.

A megnyitó után a két szerző hosszan dedikálta közös könyveiket.

A rendezvénnyel útjára indult a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál. További programok itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004