Oldal kiválasztása

Stílus és kifinomultság – Díjazták az oldtimereket

Szerző: | 2016-05-15.

A zsúfolásig telt Tagore sétányon rendezett díjkiosztón egy 1938-ban gyártott Talbot nyerte a fődíjat. Mindössze hét darab van belőle a világon. Képgaléria.

Megtelt a Tagore sétány az oldtimer kiállítás és szépségverseny díjkiosztóján. Sokan voltak kíváncsiak a ritka, muzeális értékű autókra, amelyek mindegyike begördült ezúttal a Széchenyi szobor előtti térre.

A III. Concours d’Elegance fődíját az 1938-ban gyártott Talbot T23 nyerte. Tulajdonosa Andres Hrehovcik elmondta, mindössze hét darab van a világon ebből a francia autóból, amely tökéletes műszaki állapotban van, igaz nagyobb sebességnél 50 liter benzint fogyaszt 100 kilométeren.
– Ez a második verseny amin részt vettem. Meglepett a díj, szerintem gyönyörű az autó, de, hogy ezt mások is így gondolják, nagy öröm számomra – mondta kérdésünkre a boldog tulajdonos.

Fotógaléria a díjkiosztóról. Katt a kis képre.
{photogallery}3647{/photogallery}

Balatonfüred különdíját az 1931-es Bucciali -Cord L29 kapta. A korzikai testvérpárról elnevezett autó érdekessége, hogy fotók alapján építették meg az autót egy eredeti Bucciali alapjaira. A Szlovákiából érkező Karol Pavlu, februárban, egy árverésen vette meg a különleges autót.

A legtöbb díjat az 1928-ban gyártott Rolls-Royce kapta. A tavalyi győztes, osztrák Alexander Schaufler birtokában lévő oldtimer lett a legszebb nyitott Vintage, a BMW, a FIVA különdíját is megkapta, és ez lett a hölgyek közönség díjasa is. Az ipari formatervezés műremekének számító autó egyébként 2006-ban a Villa d’Este versenyen a legszebb Rolls-Royce díját nyerte meg.

Ezúttal is egy öttagú zsűri szavazatai alapján osztották ki a díjakat, de a közönség is voksolhat a számára legszebb veterán autóra. Az autók bírálatánál elsősorban a szépség, az esztétikai megjelenés volt a legfontosabb, nem véletlen, hogy a zsűriben a műszaki szakértők mellett művészettörténész és képzőművész is szerepelt.
Három kategóriában versenyeztek az ipari műremekek: a vintage kategóriában a II. világháború előtt készült járművek, classic kategóriában az 1945-1985 között gyártott autók, míg youngtimerként az 1985-1995 között forgalomba került négykerekűek mérték össze szépségüket.
Összesen mintegy harminc díjat adtak át.

Fotógalériáért katt a kis képre.
{photogallery}3644{/photogallery}

Ritkán hallható, már rég eltűnt márkanevek, nagy klasszikusok, exkluzív sportautók, ritkaságok, és a szocialista autóipar remekei Füreden- egy közös van bennük: mindegyikük nagy műgonddal, az apró részletekre is kiterjedő formatervezéssel készült.
A III. Concours d’Elegance kiállítás és szépségverseny alkalmából 56 eredeti, üzemképes, klasszikus autó volt látható a Tagore sétányon, ahol az esős idő ellenére ezrek voltak kíváncsiak az oldtimerekre.

Volt itt egyedi karosszériával készült 1929-es Bugatti T44, 105 éves Opel, a tojástartónak elkeresztelt hűtőrácsáról ismert Cadillac Convertible, a hidropneumatikus rugózása révén híressé vált, futurisztikus külsejű Citroën, amely egyszerűen csak az Istennő nevet kapta, az 1928-as német gyártású Dixi, amelyet később már Wartburg néven forgalmaztak. Látható volt egy Mercedes Nürburg a maga hatalmas, 5,4 méteres hosszával, és Festetics Ernő gróf egykori versenyautója, egy nyolcvanéves Maserati. És itt voltak a klasszikusok is, Mercedesek, BMW-k, Ford-ok, Jaguárok, és néhány Rolls-Royce is.

Az oldtimer autók szépségversenyén ezúttal a százéves jubileumát ünneplő BMW kapott kiemelt figyelmet. Hazai és külföldi gyűjtők jóvoltából több ritka BMW volt látható, köztük egy 3200 CS Bertone, amelyből mindössze ötven maradt már csak fenn.

Kuriózumként Zoób Kati divattervező is bemutatta új, kifejezetten a veterán autók inspirálta kollekcióját.

 

A Concours d’Elegance története egészen a 17. századi francia arisztokraták világához vezethető vissza, akik a nyári hétvégéken felvonultatták lovas kocsijukat Párizs parkjaiban. A ’20-as, ’30-as évek Magyarországán is közkedvelt eseményeknek számítottak az efféle mustrák, amelyeket először a Margitszigeten, majd a lóversenypályán rendeztek meg. Itt a „legelegánsabb pesti nők és autók” gyűltek össze, a hölgyek a rendezvényre külön ruhakölteményekkel készültek, az urak nemegyszer egyedi, különleges karosszériát rendeltek autójuknak. Időközben a technika ugyan fejlődött, a szándék marad, ezt a hagyományt folytatja a Balatonfüred Concours d’Elegance.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2022 >
Június

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004