Oldal kiválasztása

Színházi fesztivál Füreden

Szerző: | 2016-06-28.

A Balatonnál egyedülálló színházi fesztivált szervez a Kisfaludy Színház. Bohózat, sikerdarab, opera kísérlet és mellbevágó kortárs előadás. Egy héten át minden nap előadások.

– Kisfaludy Sándor 1831. július 3-án nyitotta meg a füredi kőszínházat, amelyet mindössze kilenc hónap alatt, közadakozásból építettek fel. A pesti Nemzeti Színház előtt hat évvel már állt egy magyar színház Füreden, az ország első, csak magyar nyelven játszó társulatával, ahol ráadásul Kisfaludy elkötelezettsége révén minőségi színjátszás zajlott. A színházteremtő előtt hajtunk fejet a fesztiválunkkal. Egy héten keresztül minden nap lesznek színházi előadások, minden napnak más-más arca lesz. Irodalomtörténet, kísérleti színház, gyerekelőadás, bohózat, rendhagyó kiállítás és opera szerepel a repertoáron – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Kéri Kitty, a Kisfaludy Színház igazgatója.

A fesztivál június 30-án, csütörtökön kezdődik stílusosan a Kisfaludy testvérekre való megemlékezéssel, a rendhagyó slide show-t Praznovszky Mihály irodalomtörténész prezentálja. A fesztiválon bemutatják az Aranytó című sikerdarabot. Gálffi László rendezésében többiek között Vári Éva és Benedek Miklós lép színpadra. Egy mélyen emberi történet, amelynek középpontjában a nyugalmazott egyetemi tanár és felesége áll. Szívszorító és kacagtató előadás, remek színészi alakításokkal.
Lesz rádiószínház, rézfúvós koncert, újragondolt vígopera, mesejáték gyerekeknek, és igazi bohózat Telefondoktor címmel arról, hogy mi történik akkor, ha a sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőjébe.

A színházi fesztivál részletes programja itt.

– A program összeállításánál elsődleges szempont a minőség volt, továbbra sem vagyok hajlandó kompromisszumot kötni. Igyekeztünk könnyed, szórakoztató darabokat meghívni, de lesznek újdonságok is. Shakespeare Hős(n)ök címmel például lesz egy kiállítás és performance, ahol a kiállított tárgyakat színészek keltik életre, előtte pedig a Sforzato Rézfúvós Kvartett Shakespeare- kori muzsikát játszik. Különlegesnek ígérkezik a Mozart: Figaro házassága is, ami egy új előadás, az Operaház művészei és a Mendelssohn Kamarazenekar egy hagyományostól eltérő opera keresztmetszetet állít színpadra. A fesztivált pedig egy mellbevágó, katartikus előadás zárja, Péterfy-Novák Éva megrázó erejű blogjából készült darabot Tenki Réka viszi színpadra – így Kéri Kitty.

A fesztivál előadásaira bérlet is váltható a Vaszary Galériában és a Tourinform irodában. Kisfaludy Bérlet három előadásra (Aranytó, Shakespeare Hős(n)ök, Figaro házassága): 5500 Ft. Fesztivál bérlet az összes előadásra: 7500 Ft. Jegyek a színház honlapján is igényelhetők.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004