Oldal kiválasztása

Háromszáz milliárd – Elvonás vagy összehangolás?

Szerző: | 2016-07-09.

A Kormány visszavonta a tavaly év végén bejelentett, a balatoni térség fejlesztésére szánt 300 milliárd forintos támogatásról szóló határozatát. A döntés érzékenyen érintheti Füredet is.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg a hír, hogy a Balaton Területfejlesztési Koncepció (2014–2030) és a Balaton Területfejlesztési Stratégiai Program elfogadásáról, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014–2020-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról szóló kormányhatározatot visszavonták.

A döntést egyelőre nem indokolták. Valószínűleg a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásának részként törölték a korábbi kormányhatározatot.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke szerint az új kormányhatározatból az derül ki, hogy az összes operatív programot felül kell vizsgálni turisztikai szempontból. Hangsúlyozta: a balatoni program az egyetlen, ami komplex, több ágazatot is érintő fejlesztésekről szól. A tavaly elfogadott, több mint 300 milliárd forintos fejlesztésről szóló program mintegy 10 százaléka szól közvetlen turisztikai fejlesztésről. A program végrehajtása hónapok óta tart, 240-250 milliárd forintnyi forrást már lekötöttek az éves fejlesztési keretekben, és a folyamatban lévő pályázatokban – fejtette ki.
– Bízom abban, hogy az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ígéretének megfelelően, augusztus-szeptember folyamán újabb határozat születik a balatoni fejlesztésekről, és az nem jelent majd forrásvesztést az régió számára a korábbi határozathoz képest- mondta Bóka István.

Az MTÜ az MTI érdeklődésére pénteken közölte: a kormány célja, hogy magasabb sebességbe kapcsolja a turizmust, ennek első lépéseként márciusban döntött a turizmus állami feladat- és intézményrendszerének átalakításáról, most pedig a turizmusfejlesztésre felhasználható uniós források összehangolásáról. A kormány álláspontja szerint a turizmus teljesítménye tovább növelhető tudatosabb és szervezettebb állami szerepvállalással, és a turisztikai fejlesztésekre fordítható források összehangolásával. A közlemény emlékeztet: a kormány döntésének megfelelően egy kézbe került az ágazat irányítása, amit a szakma 25 éve követel. A kormány turisztikai kormánybiztost is kinevezett, a Magyar Turizmus Zrt. átalakításával és megerősítésével létrejött az MTÜ, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe kerültek. A döntéssel a kormány üzenete az, hogy az ágazat komoly fejlesztéseket és beruházásokat igényel, éppen ezért most a turizmusfejlesztési célokra felhasználható európai uniós források összehangolásáról is döntés született.

A komplex program, a turizmus mellett a természeti, a gazdasági és kulturális környezetet is egyaránt érintette volna. A balatoni stratégia legfőbb célkitűzései a kormányzati célokhoz igazodtak, így a gazdaságfejlesztésről, gazdaságélénkítésről és munkahelyek teremtéséről szóltak, főként a turizmuson keresztül. Turisztikai fejlesztésre 26,7 milliárd, ebből 3,5 milliárd kerékpárutak építésére és 2,5 milliárd a borutak kialakítására jutott volna. A gazdaság fejlesztésére 25,2 milliárd forint volt az előirányzat, elsősorban a balatoni cégek versenyképességének a javítása volt a cél. A Balaton vízminőségének a javítása, a Sió zsilip felújítása, infrastrukturális fejlesztések, a kikötők valamint a közúti-, a vasúti-, illetve a vízi közlekedés fejlesztése, az elektromos körvasút kiépítése és a központi forgalomirányítás megvalósítása szerepelt a visszavont határozatban.

balatonfured.hu/MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004