Oldal kiválasztása

191. Anna-bál – Egy hét fesztivál

Szerző: | 2016-07-18.

170 év hagyományát őrző mulatság Vörösmarty, Jókai és Blaha Lujza örökében. Július 23-án Anna-bál hagyományosan az Anna Grand Hotel patinás termeiben és kertjében, hatszáz vendéggel. Akik nem jutnak be a bálra, azok sem maradnak programok nélkül, Anna Fesztivál a városban egy héten keresztül.

Már minden jegy elkelt az idei 191. Anna-bálra, a legolcsóbb belépő 55 ezerbe a legdrágábbak 70 ezer forintba kerültek. Először a bálok történetében sétálójegyeket is lehetett váltani, így több mint hatszáz vendég vesz részt a társasági eseményen.
Újdonság, hogy a palotás jól ismert dallamai mellett, egy igazi különlegesség, a futurisztikus kialakítású Bogányi-zongora hangjai is felcsendülnek a bálon, amelynek sztárvendége Bogányi Gergely, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész lesz.

Ezúttal is a Vaszary-villa kertjében gyülekeznek a vendégek és onnan indul majd a zenés menet, itt akasztják a hölgyek nyakába a herendi porcelán szíveket, amelyek ezúttal a kagyló belsejét megidézve, gyöngyház lüszter színűek lesznek.

Zoób Kati révén új arculatot kap a bál, a szépek bemutatásakor az Anna Grand Hotel homlokzata szinte operaházi díszletként funkcionál majd, egyáltalán, a korábbiaknál nagyobb figyelem jut az elsőbálozó lányokra. Beszélgetés a divattervezővel itt.

A bál szépét és udvarhölgyeit a zsűri választja meg, de a legszebb 15 lányt, a hagyományokhoz híven, a báli közönség szavazza meg.
Két szívhalászat is várja a vendégeket a bál előestéjén, a kikötőből ismét kifut a Jókai hajó fedélzetén a szép lányokkal, késő este pedig hangulatos programnak ígérkezik a Vitorlás tér előtti öbölben rendezendő zenés látványszínházi est. Krúdy Gyula novellája elevenedik meg ismét tehát, amelyben vízbe dobott férfi nevekkel feliratozott fa-szíveket kellett kihalászni a hölgyeknek a Balatonból, hogy megtudják ki lesz a báli táncpartnerük.

A tavalyi bál szépe, Boór Bettina délután fél hatkor lovas hintón körbejárja a várost, ez lesz a bál felvezetése, majd 18.30-kor megkezdődik a közönség ünnepélyes bevonulása a bál helyszínére. A város idén is minden 18 éves balatonfüredi hölgynek meghívót küldött, várhatóan tíz füredi első bálozó lány vesz részt az esten. Az Operaház balettművészei táncolják a palotást. A bál szépét és két udvarhölgyét éjfél előtt fél órával mutatják be, ők másnap délelőtt tíz órakor a Kisfaludy Színpadon is láthatók lesznek, majd lovashuszár kísérettel sétakocsikáznak a városban.
Az Anna-bál estjén a reformkori hangulatot a hagyományőrzők elevenítik fel a Balaton-parton, este 11 órától pedig utcabál lesz a Vitorlás téren.

Az Anna Fesztivál részletes programja itt.

Az eseményhez ezúttal is kapcsolódik prímásverseny, népzenei hegedűsök mérik össze a tudásukat. A tizenkét, ifjú, népzenei hegedűs a Kisfaludy Galériában verseng majd a legjobb prímás díjáért. A verseny nyilvános, ide is várják a közönséget, a legjobb produkciók pedig a Gyógy téren felállított nagyszínpadon rendezendő gálakoncerten hallhatók majd.

Idén is megrendezik a szívkórház előtti téren az Operagálát, előtte egy nappal a Magyar Állami Operaház művészei lépnek fel, vasárnap este az egész rendezvénysorozat zárásaként pedig a Gyógy téren operafilm vetítés lesz. Az Operagálán csak Verdi művek hangzanak el. Az est házigazdája: Ókovács Szilveszter. Szólót énekel: Keszei Bori, Gál Erika, Rendes Ágnes, László Boldizsár és Fokanov Anatolij.

A bál történetét bemutató film itt érhető el.

Mintegy hetven, zömében nyolc fős asztal várja a vendégeket, akik ezúttal is birtokba vehetik a szálló díszkertjét.

A báli ételsorról részletesen itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Jelentkezés a Borhetekre

Augusztus 9. és szeptember 1. között rendezik meg idén a Borheteket. 24 borász települ ki a sétányra.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004