Oldal kiválasztása

Érzékcsalódások Füreden – Vasarely tárlat

Szerző: | 2016-07-27.

A 20. század egyik kulcsfigurája, az op-art, a kinetikus és a geometrikus absztrakt művészet irányadó képviselője, az illúziók mestere, Victor Vasarely kiállítása nyílt meg a Vaszary Galériában. Egy avantgárd, akit az egész világ ismer.

Vasarely egy új művészeti irány elindítója volt. Az op-art az optikai csalódásra alapoz, de érdekes módon erős hatással volt például az építészetre is. Vasarely új formarendet hozott létre. Hallatlanul precízen megszerkesztett képei a transzcendens világba vezetik a szemlélőt, bizonyos téri mozgást, hullámvonalakat, tükröződéseket, téri mélyülést hoznak létre. Életünk lényege a mozgás, a teljes nyugalom a halál – e szavakkal nyitotta meg a kiállítást Konok Tamás, Kossuth-díjas festőművész, aki hangsúlyozta: Vasarely élete végéig kötődött Magyarországhoz, nemcsak a művészetben, de a művészet értékesítésében is újat hozott, hiszen az értékes, de sokszorosított alkotásait elérhető áron lehetett megszerezni, ezzel széles körben tette népszerűvé alkotásait, egyáltalán a képzőművészetet.

Fotógaléria a megnyitóról. Katt a kis képre.
{photogallery}3770{/photogallery}

Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző 1906–1997) számára a grafikai tervezésben való jártasság volt a kiindulópontot. A művész Pécsett született. Gyermekkora nagy részét Pöstyénben (ma Szlovákia) töltötte. 1919-től kezdve családjával Budapesten élt. 1929-ban beiratkozott a weimari Bauhaus művészkörből végleg visszatérő Bortnyik Sándor budapesti magániskolájába, a Műhelybe. Bortnyiknál a funkcionalista műhely-szemléletet, a grafikai tervezés és az új tipográfia alapelveit sajátította el, „bauhausi megalapozottságot” biztosítva művészetének. Az 1930-ban Párizsban letelepedő Vasarely az avantgárd tradíciók örököseként fellépve egy mindenki számára érthető és elérhető művészi alkotói elv kidolgozásába kezdett.

Törekvései a nála két évtizeddel fiatalabb Andy Warholéhoz voltak hasonlatosak, a művészetet mindketten igyekeztek megszabadítani az elitista hagyományoktól. A festészeti programját Plasztikai ABC-nek (Alphabet plastique) nevező Vasarely vizuális kísérletei a kor tudományos eredményeit vették alapul a pszichológia, a kibernetika és az asztrofizika felfedezései egyaránt felkeltették a figyelmét. Elméleti kutatásaiban központi szerepet kapott az a sík geometriai alakzatokból, valamint az azokat kitöltő színekből álló vizuális rendszer, amely a néző számára egy különös érzékcsalódást, optikai illúziót hoz létre.

A budapesti Vasarely Múzeum gyűjteményéből válogató füredi kiállításon többek között látható három nagy értékű szitanyomat-sorozat (Gordes, Hommage à J.-S. Bach, Cinétique N-B) is. A kiállítás kurátora: Orosz Márton, a Vasarely Múzeum művészettörténésze.

Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák című kiállítása július 27. – január 8. között látogatható a Vaszary Galériában.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004