Oldal kiválasztása

Egy nagy klasszikus – Rippl-Rónai kiállítás

Szerző: | 2016-08-06.

Gyógyszerésznek készült, mégis a modern magyar festőművészet egyik vezéralakja lett. Impresszionizmus, szecesszió, saját, markáns formavilág. Rippl-Rónai kiállítás Füreden.

Komor rajzosság – Derűs festőiség / Rippl-Rónai József útja Párizstól Kaposvárig, a Földközi-tengertől a Balatonig címmel nagyszabású tárlat nyílt a Vaszary Galériában. A kiállításon nyolcvannyolc alkotást, köztük nyolcvan Rippl-Rónai művet láthat a közönség, az olajfestmények mellett, pasztellek, valamint egyedi és sokszorosított grafikák is szerepelnek.

– Nemzetközi szinten Rippl-Rónai József a magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb alkotója. A kiállítás bemutatja több korszakát, azok jellegzetes műveit, külön hangsúlyt fektettem arra, hogy érzékeltessem a francia évek, azaz a fekete korszak és a kaposvári munkák közötti különbséget. Rippl a komor festményektől eljutott az erős, színekben tobzódó, úgynevezett kukoricás képekig, hogy aztán utolsó éveiben szinte csak éteri női alakokat rajzoljon pasztellben. Rendkívül tudatos alkotó volt, aki a kor ideáljának megfelelően több műfajban is ki tudta fejezni magát, grafikái, tervezett bútorai, iparművészeti kísérletezgetései is értékesek – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Plesznivy Edit művészettörténész, a kiállítás kurátora, aki a megnyitó után tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.

Kiállításmegnyitó. Katt a kis képre.
{photogallery}3780{/photogallery}

– Rippl-Rónai Európában kereste az inspirációkat, hogy aztán azokból egy szuverén világot hozzon létre. Érdemes szemügyre vennünk a dramaturgiailag jól felépített kiállításon, hogy Rippl a komor, depresszív korszakát a színes, életigenlő szakasszal váltotta fel, ez többségünknél éppen fordítva szokott lenni, a kor előrehaladtával válunk egyre szkeptikusabbá. Rippl-Rónai életműve meghatározó, a kor, amiben alkotott máig a magyar művészet alapvetése – mondta megnyitó beszédében Mácsai Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező.

Bóka István polgármester kiemelte: a városnak az volt a célja, hogy a Vaszary Villa országosan elismert galériává váljon, ezt az elmúlt években sikerült elérni. – Jelenleg négy színvonalas kiállítás látható a galériában. Mutassanak még egy kiállítóhelyet, ahol egy időben láthatók Rippl-Rónai, Vasarely képei egy Biedermeier tárlat és a Képbe zárt írások című irodalmi vonatkozású kiállítás – fogalmazott Bóka István.

Rippl-Rónai több remekművét is felvonultatja a balatonfüredi tárlat, mint például annak idején Párizsban is nagy sikert aratott Ágyban fekvő nő (1891), a Pierre Bonnard francia festő képe, a Piacsek bácsi babákkal című festményeket, Szinyei Merse Pál és Babits Mihály arcképeit, a művész kukoricás korszakának remekeit: A geszti kastély Somogyban és a Place de l’Observatoire című alkotásokat valamint a megrázó őszinteségű Utolsó önarcképet. A Rippl művek között, a neves francia kortársak, a Nabis művészeinek (Pierre Bonnard, Maurice Denis, Ker-Xavier Roussel, Paul Sérusier, Félix Vallotton és Édouard Vuillard) színes litográfiái biztosítják a festő életművének nemzetközi kontextusát.

Az 1890-es években Párizsban készült Rippl-Rónai-festményeken a rajzos kontúrok és a sötét, szürke, fekete színek túlsúlya erőteljes grafikai hatást eredményezett. A hazatelepülés után a művész alkotásai fokozatosan kiszínesedtek, képfelületeit játékosan burjánzó, lazán odavetett élénkzöld, piros és sárga ecsetfoltok lepték el. A korábban döntően komor témaválasztását – elmúlás, magány, éjszaka, öregség és gyász – derűsebb világ; parkok, kertek, kastélyok, napfény és virágok motívumai váltották fel képein. A festő párizsi és kaposvári korszakának e szembeötlő kontrasztját, mutatja be a kiállítás.

Rippl-Rónai elmélyülten és kitartóan dolgozott, már Párizsban is sikere volt, ráadásul társasági életre való nyitottságának köszönhetően idővel sokszínű baráti kör volt mellette és művészi útkeresésében az egész életére társául szegődő francia asszony, Lazarine is támogatta. Hazatelepülésekor 1902-ben a világ kulturális központját, Párizst cserélte fel szülővárosára, Kaposvárra. A pezsgő művészeti életet a szellemi tespedtségbe merült magyar városka kispolgári hétköznapjaira váltotta. A hazai táj, a gyermekkorból jól ismert környezet azonban mindennél fontosabb volt számára, művészetének új inspirációkat, képeinek új témavilágot adott és munkásságában egy új korszak megszületését támogatta.

A balatonfüredi tárlat hét stiláris, tematikai és műfaji csoportban mutatja be a műveket: 1890–1898: a „fekete-korszak”, Rippl-Rónai és a Nabis művészei, Iparművészeti munkásság: az Andrássy-ebédlő, 1899–1906: katalán tájak – kaposvári enteriőrök, 1907–1919: „kukoricás” képek, Művészgaléria – íróportrék, 1916–1927: késői pasztellképek.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériával közös kiállítás január 8-ig látogatható a Vaszary Galériában.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
június 20 - június 26
 • 20
  Nincsenek események
 • 21
  Nincsenek események
 • 22
  Nincsenek események
 • 23

  Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

  19:00 -22:00
  2022.06.23-2022.06.26
  8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca
  8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca

  Klasszikus gitárosok koncertjei.

 • 24

  Szent Iván éj

  16:00 -23:00
  2022.06.24
  Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 101.
  Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 101.

  Muzsikás Együttes és csillagnézés.

  Capa a világhírű fotós

  19:00 -21:00
  2022.06.24
  Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.
  Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.

  Színházi előadás.

 • 25

  Múzeumok Éjszakája

  15:00 -23:00
  2022.06.25
  Balatonfüred, Honvéd utca 1.
  Balatonfüred, Honvéd utca 1.

  Koncert, színház, tárlatvezetés.

  Kollektív tárlat

  17:00 -19:00
  2022.06.25
  Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.
  Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.

  Közös kiállítás.

 • 26
  Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

 • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
 • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
 • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004