Oldal kiválasztása

Szilárd erkölcsi alapok – Átadták a város kitüntetéseit

Szerző: | 2016-08-20.

Szent István Európa egyik legrégebbi államát alapította meg, olyan erkölcsi alapokkal, amelyek ma is stabilak – mondta ünnepi beszédében Kontrát Károly. Átadták a város kitüntetéseit.

– Következetes és bölcs uralkodó volt, aki mindvégig megőrizte a nemzet függetlenségét. Lelkesítsen minket Szent István példája, ami azt mutatja, hogy van miből és mire építkeznünk. Bizakodók lehetünk, együtt egy alkotó, erős, hittel teli országot építhetünk – fogalmazott ünnepi beszédében Kontrát Károly, parlamenti államtitkár.

A magyar állam alapítására és Szent István királyra emlékeztek a városban, ünnepi szentmisét tartottak a katolikus és a református templomban. A városháza terén rendezett ünnepségen a hagyományoknak megfelelően átadták a Balatonfüred Város Díszpolgára kitüntető címet, amelyet idén Zettwitz Sándor vehetett át.

Zettwitz Sándor a legnagyobb hazai orvosdiagnosztikai eszközök gyártásával foglalkozó 77 Elektronika Műszeripari Kft ügyvezető igazgatója. A harminc éve alapított cég a világ mintegy kilencven országába exportálja termékeit.
Zettwitz Sándor balatonfüredi kötődése a 70-es évek elejére nyúlik vissza, azóta tölti itt szabadideje nagy részét. Családjával nyolc hektár szőlőt is vásárolt és megalapította a ZELNA borászatot. Több kulturális rendezvény kezdeményezője, ötletadója, ilyen például az Anna-bál kísérőrendezvényeként minden évben megrendezett Operafüred. Rendszeres mecénása a város kulturális életének, támogatja a sportéletet is. 2007-ben Kiss Ernő díjjal tüntették ki, 2008-ban a Balatonvin Borlovagrend tagjává választották, tavaly pedig megkapta a Balatonfüred Kulturális Nagykövete címet. Szakmai életútjának elismeréseként adományozta számára a város a Balatonfüred Város Díszpolgára kitüntető címet – hangzott a laudáció.

Az ünnepségen átadták a Balatonfüred Városért kitüntetést is, amelyet a város érdekében kifejtett áldozatos munkája elismeréséül Varga János vehetett át.

Varga János 1984-ben nyitotta meg Balatonfüreden a Tagore sétányon öt asztalból álló kisvendéglőjét a Borcsa éttermet, amelyet azóta következetes munkájával, magas színvonalú szakmai tudásával országosan is ismert és elismert étteremmé fejlesztett. Nevéhez fűződik a műemlék épületben működő Blaha Lujza Hotel és szálloda, valamint a színvonalas Balázs-Villa panzió is, melyek szintén ismert és kedves helyei a füredieknek illetve az idelátogató vendégeknek. Egész évben működő éttermeiben gyakran ad helyet kulturális, hagyományőrző, társadalmi és irodalmi esteknek, szálláshelyein pedig magas színvonalon látja vendégül a város vendégeit. Elkötelezett lokálpatriótaként, kiváló szakemberként ápolja és öregbíti a város hazai és nemzetközi elismertségét – szólt a laudáció.

Az ünnepségen a Makám Együttes lépett fel. Este a parton további programok várják az érdeklődőket, tíz órakor pedig a mólóról fellőtt tűzijáték.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004