Oldal kiválasztása

Tovább fejlesztik az akváriumot

Szerző: | 2016-08-25.

Együttműködési megállapodás született a Pulai Akvárium és a Bodorka között. A híres horvát intézmény tengeri halakat biztosít majd illetve segít a szakmai fejlődésben is.

 

Milina Micic a Pulai Akvárium igazgatója a Tagore sétányon álló Bodorkában tett látogatása során hangsúlyozta: nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyerekek minél látványosabb módon ismerkedhessenek meg a saját környezetükkel.
– A Balaton tele van védett halakkal, igazi, élő víz, van tehát bőven mit bemutatni. Tapasztalatom szerint nagyon fontos egy ilyen intézmény esetében az oktatás, erre külön hangsúlyt kell fektetni – fogalmazott Milina Micic. A biológus végzettségű igazgató az együttműködési megállapodás aláírása mellett kezdeményezte, hogy a Bodorka csatlakozzon a horvát, osztrák és olasz vízi bemutatóhelyeket tömörítő nemzetközi szervezethez, ami tovább erősíthetné a szakmai munkát.

– Igyekszünk tartalommal megtölteni ezt a megállapodást. Három éve működik a Bodorka, kifejezetten fiatal intézménynek számítunk, ezért nagyon fontos a horvát kapcsolat, hiszen sok szakmai tanácsot kaphatunk tőlük – vélekedett Somogyi László, a füredi akváriumot fenntartó Probio Zrt. igazgatója.

Az együttműködést Balatonfüred testvérvárosa, Opatija vezetőségének segítségével Kiszely Pál önkormányzati képviselő indítványozta, aki elmondta, a pulai akvárium a maga műfajában az egyik leglátványosabb bemutatóhely.

17 akváriumban 36 halfaj látható, két új, a balatoni hüllőket és kétéltűeket bemutató terráriumot is kialakítottunk. A pulai együttműködésnek köszönhetően hamarosan újabb tengeri halak is érkezhetnek a létesítménybe és persze folytatjuk a Balatoni Limnológiai Kutatóintézettel és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közösen szervezett ismeretterjesztő előadásokat is – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Szabó Judit a látogatóközpont vezetője, aki hozzátette: idén február óta 22 ezer látogatója volt az akváriumnak.

Az összesen ötvenezer liternyi akváriumban valamennyi, a tóban élő hal megtalálható, mellettük a tó hatezer négyzetkilométernyi vízgyűjtő területén élő más élőlényeket, rákokat, kagylókat, csigákat is láthatnak az érdeklődők. Az akváriumok mellett három nyelvű, érintőképernyős információs táblákat helyeztek el, így minden bemutatott halról bőséges ismeretanyagot találnak az érdeklődők. A 650 négyzetméter alapterületű épületben egy kültéri medencét is kialakítottak, a gyerekeket pedig kisebb játszótér is várja. A legnépszerűbb látványosság továbbra is az extra méretű, tizennégyezer literes akvárium.
A kiállító tér közepén egy multifunkcionális oktató- és vetítőteremmel ellátott belső átrium található, itt a Balaton kialakulásáról, élővilágáról szóló filmet nézhetnek meg a látogatók.

A térségben egyedülállónak számító látogatóközpont, minden nap 9-19 óra között várja az érdeklődőket. A jegyárak nem változtak, 1000 forint a felnőtt, 500 forint a gyerek belépő, a fürediek, a diákok és a nyugdíjasok 750 forinttért tekinthetik meg az akváriumokat. Csoportoknak, családoknak további kedvezményt adnak.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004