Oldal kiválasztása

Sztárok a Vaszary Galériában

Szerző: | 2016-09-07.

Soha ennyi látogató nem volt még a Vaszary Galériában. Rippl-Rónai életművet átfogó kiállítását egy hónap alatt több mint ötezren látták, de Vasarely geometrikus absztraktjai és a különleges irodalmi tárlat iránt is akkora az érdeklődés, hogy meghosszabbították mindkét kiállítás nyitva tartási idejét.

Szinte példa nélküli, hogy egy vidéki galériában egymással párhuzamosan négy jelentős kiállítás legyen látható. A Vaszary Galériában most ez a helyzet állt elő, a tárlatok korokat, stílusokat és ízléseket ívelnek át.
A nemzetközi szinten is az egyik legjegyzettebb magyar képzőművész, Rippl-Rónai József Komor rajzosság – Derűs festőiség című, nagyszabású tárlatán az alkotó több remekműve is szerepel. Nyomon követhetjük, a francia korszak komor, fekete képeitől hogyan jutott el Rippl-Rónai az erős, színekben tobzódó, úgynevezett kukoricás festményekig, majd az élete utolsó szakaszára jellemző éteri női alakokat ábrázoló rajzokig.
A modern magyar festőművészet egyik nagy klasszikusa igazi húzónévnek bizonyul, a Vaszary Villában eddig egyetlen kiállítást sem övezett ekkora érdeklődés. Újdonság az is, hogy a nyolcvan képet felvonultató kiállítás mellett a galéria ajándékboltjában is nagy a forgalom, visznek mindent, a jegyzetfüzettől a táskákig, amelyeken Rippl-Rónai festmények láthatók. Képek a kiállításról itt.

Szintén a galériában, január elejéig látogatható Victor Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák című kiállítása.
A 20. század egyik legismertebb alkotójának, az op-art, a kinetikus és a geometrikus absztrakt művészet irányadó képviselőjének tárlata iránt is élénk az érdeklődés. Vasarely vizuális kísérletei olyannyira vonzzák a látogatókat, hogy két hónappal meghosszabbították a budapesti Vasarely Múzeum gyűjteményéből válogató kiállítást. Bővebben itt.

Az írásbeliséggel, az irodalommal leszámoló különleges tárlat, a Képbe zárt írások, a galéria tetőterében kapott helyet. Írás és kép egymáshoz való viszonyát, az olvasás és megértés illetve az elsősorban az érzékekre ható vizualitás közötti különbségeket firtatja a kiállítás. A szavak mögötti valódi tartalom tárulhat fel, ha szakítva a konvencionális megértési receptekkel, csak úgy a maga természetességében rácsodálkozunk a grafikákra.
A kiállítás október 30-ig látogatható, addig a tervek szerint Háy János író tart majd szubjektív tárlatvezetést és Esterházy Péterre is emlékeznek, akinek itt látható kultikus rajzlapja, amelyre lemásolta Ottlik Géza Iskola a határon című regényét.
Képek és szöveg a kiállításról.

És hogy a kispolgári romantika se maradjon ki, Cilinder és lokni címmel gyűjteményes biedermeier tárlat is látogatható magyar és osztrák festők képeiből a galériában.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004