Széchenyi a legnagyobb

Kossuth nevezte el így, mára ez referendummá vált. Örök érvényűen Széchenyi a legnagyobb magyar – mondta Melocco Miklós, az emlékünnepségen tartott beszédében.

– A Széchenyiek olyan nagyszerűek voltak, hogy alig hisszük el. Annyit áldoztak a nép és a nemzet javára, amennyit csak lehetett. Ebből a családból is kiemelkedik azonban Széchenyi István. Amit akkor tudott a világ, azt Széchenyi is ismerte és haza is hozta. Jó példákat adott, fejlesztései ma is biztos alapul szolgálnak – mondta ünnepi beszédében Melocco Miklós, Kossuth-díjas szobrászművész, aki hosszan sorolta Széchenyi munkásságának leltárát, kiemelve például, hogy 1825-ben az országgyűlésben, az akkor elfogadott latin helyett, magyarul szólalt fel.

– Művelt volt, okos és tájékozott. Megfelelne a mai kor elvárásainak is, hiszen őrá tényleg illik az ép testben ép lélek meghatározás. Tökéletes ember volt, aki azonban önmagával örökké elégedetlenkedett. Nem háborodott meg, csupán idegösszeomlást kapott. Örök érvényűen ő a legnagyobb magyar– zárta beszédét Melocco Miklós, a gróf Tagore sétányon álló szobránál tartott megemlékezésen, amelyen Széchenyi tiszteletére a Jókai, a Kelén és a Csobánc hajók egészen közel a parthoz tettek egy tiszteletkört.

A hagyományoknak megfelelően idén is átadták a Széchenyi István vitorlás emlékverseny vándordíját. A versenyt idén a Principessa Libera nyerte, ezzel zsinórban harmadszor hódította el a vándordíjat. A közel 200 hajós mezőnyben az Oroszlán Péter irányította Principessa-legénység mögött a Sirocco és a Gardazzura végzett az abszolút dobogó második és harmadik helyén. Előbbinek Cittel Lajos, utóbbinak pedig Simó Béla a kormányosa.

A rendezvényen közreműködött Lukács Sándor Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színész illetve Balatonfüred Város Összkara és Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.