Oldal kiválasztása

Virágos Balatonfüredért – Megvan az év kertje

Szerző: | 2016-11-09.

Átadták az idei Virágos Balatonfüredért verseny díjait. Kétszáz nevező közül, öt kategóriában hirdettek eredményt. Az év kertje díjat Török István kapta mediterrán jellegű udvaráért.

Az idén huszonegyedik alkalommal hirdette meg a város a népszerű környezetszépítő mozgalmat, amelynek keretében ezúttal is támogatott virágvásárlási lehetőséggel segítette a helyi lakosokat az önkormányzat. A tavalyinál lényegesen többen, 1280 magánszemély vette igénybe a támogatást. A versenybe végül 208-an neveztek be, kerttel és balkonnal, ezenkívül 18 intézmény, néhány társasház és gazdasági társaság is részt vett a megmérettetésben.

Csizmazia György és Balaskó Péter személyében szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat, idén is a kert, a balkon ápoltsága, hangulata és összhangja volt a legfőbb szempont.

– Soha ennyi kertet nem értékeltünk még, mint az idén. Azt tapasztaltuk, hogy a tulajdonosok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kertjükre, teraszukra vagy éppen a házak előtti területekre. Az idei évben különösen nehéz volt a kertek gondozása, a rendkívüli jégeső komoly károkat okozott, városszerte megtizedelte a növényzetet. Akkora pusztítást végzett a vihar, hogy kénytelenek voltunk szeptemberre halasztani a zsűrizést – mondta Csizmazia György a Szent István téren rendezett díjátadón.

– Több mint húsz éve indult a mozgalom, amely igazán sikeres kezdeményezés, hiszen évről évre egyre többen csatlakoznak hozzá. Fontos a városnak, hogy a családi házak tulajdonosai, az intézmények illetve a vállalkozások vezetői egyaránt gondot fordítanak a környezetükre, egyre igényesebben ápolják a portáljukat – mondta a díjátadón dr. Bóka István polgármester.

Íme, a nyertesek névsora:

Az év kertje díj:

Török István

Igényes, mediterrán hangulatú, eldugott kert, amelyben precízen válogatták össze a növényeket. Az udvar legkülönlegesebb növénye az eredetileg Japánból származó, örökzöld cserje, a kamélia, amely igen ritkának számít ezen a tájon. Kifogástalan állapotú és hangulatos a kertben álló tavacska is  – jellemezte a győztes kertet Csizmazia György.

– Négy éve alakítgatjuk az udvart. Nem titok, szakmai kérdésekben egy kertész véleményét is kikérjük, ő sokat segített nekünk. A növények egytől egyig Olaszországból származnak, ez lett a hobbink, hogy egy szép, megtervezett környezetet teremtsünk magunknak. Szerencsénk volt a jégesővel, mert a ház megvédte az udvart, még a gránátalmánk is termett. Nagyon meglepődtünk az elismerésen, rendkívül boldogok vagyunk, hogy a zsűri értékelte a kertünket – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Török István.

Családi ház kategóriában elismerésben részesült:

Fuchs Anikó
Németh István
Horváth Lajos

Erkélyével, teraszával elismerésben részesült:

Murai Mária

Vállalkozás kategória győztese:

Kistérségi Ellenőrzési Központ Kft. (Majláth Konrád Konstantin)

Intézmény kategória győztese:

Ferencsik János Zeneiskola

Fotók az év kertjéről:

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004